ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Блокадите на протестиращите миньори продължават седми ден

Седми пореден ден на протести на АМ “Тракия” край Стара Загора. Миньори от държавното дружество “Мини Марица-изток” продължават своето недоволство. Остава блокиран и Прохода Република край Гурково.

Въпреки гласуваното споразумение от мнозинството в Народното събрание работещите в комплекс “Марица-изток” решиха да останат на местата си. Те изразиха недоверие, че ангажиментите залегнали в текстовете на документа ще бъдат изпълнени, а работните им места запазени.

Протестиращите подчертаха, че няма да освободят движението, докато не бъдат изтеглени Териториалните планове за справедлив преход, които кабинетът изпрати на ЕК в края на миналата седмица.

Припомняме, че вчера (4 октомври) депутатите приеха споразумението между министър-председателя Николай Денков, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в енергийния сектор, сключено на 3 октомври 2023 година. “За” гласуваха 133 депутати, “против” бяха 66. Срещу решението гласуваха от БСП, “Възраждане”, “Има такъв народ”, както и независимият депутат Радостин Василев. “Против” беше също един депутат от ГЕРБ и двама от ПП-ДБ.

С приетите текстове се възлага на Министерския съвет продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и започване на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 година.

Предвижда се Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор енергетика за недопускане в дългосрочен план на прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Министерският съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 година.

Решението включва изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът също е до 30 ноември.

Предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември тази година.

В решението е записано категорично отпадане от териториални планове (ТП) за справедлив преход на предприятие за конверсия на въглищните региони, като срокът е до 31 октомври 2023 година. Предвидено е проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за “ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД. Срокът е до 31 март 2024 година.

Записано е още, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г., с изключение на точката за категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст