ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-високо доверие за кмет на София има Васил Терзиев, сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг

Васил Терзиев

Най-високо доверие за кмет на София има Васил Терзиев с 33,8%, следван от Антон Хекимян с 23,7% и Ваня Григорова с 13,8 %. Това заяви Юлий Павлов – директор на Центъра за анализи и маркетинг, цитиран от БТА, на пресконференция „Електорални нагласи в София на старта на предизборната кампания“ в Националния пресклуб на БТА. Той представи резултатите от социологическото проучване на същата тема. Проучването е проведено в периода 30 септември – 3 октомври от Центъра за анализи и маркетинг между 1003 пълнолетни граждани на София чрез метода пряко стандартно интервю – „лице в лице“.

На четвърто място за кмет на София се нарежда кандидатът на “Възраждане” Деян Николов с 10,2% подкрепа, на пето Вили Лилков с 4,6%, следван от Ивайло Вълчев с 3%. Опцията „Не подкрепям никого“ са посочили 2,6% от респондентите, а тези, които не са решили дали и за кого ще гласуват са 3,2%, съгласно данните на проучването.

Близо 46% са решили за кого да гласуват на местните избори, 10% са заявили, че ще гласуват, но не са решили за кого; 15,8% не са решили за кого да гласуват, а около 28% казват, че по-скоро няма да гласуват, обясни Павлов.

При балотаж, сред вероятните гласуващи около 45,2% са за Васил Терзиев на първи тур, следват 55,7% на втори. За Антон Хекимян процентите за първи тур са 32,7, а за втори 40,3%. Нерешилите да гласуват са 6,7%, а заявилите, че няма да гласуват са 12,1%, сочат данните от проучването.

На въпрос дали за гражданите е важно, че роднини на даден кандидат за кмет са били от Държавна сигурност, 34,7% са заявили, че е важно, а 42,6% – по-скоро не е важно. Около 23% нямат мнение. Също така 22% са заявили, че е по-добре Паметникът на Съветската армия да бъде разрушен, 27,8% смятат, че е по-добре да бъде преместен в музей, 30,7% казват, че трябва да си остане на мястото си. Други 19,5% нямат категорично мнение, сочат данните от проучването.

За кандидатите за общински съветници на местна коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) са казали, че ще гласуват 35% от респондентите, за ГЕРБ – СДС – 25,1%, за „БСП за България“ – 12,2%, за „Възраждане“ – 9,8%, за „Има такъв народ“ – 2,8 %, за „Консервативно обединение на десницата“ – КОД – 2,4%. Тези, които още не са решили са 3,2% от респондентите, сочат данните от проучването.

Софиянци са по-добре икономически отколкото останалите граждани на страната, посочи Павлов по повод проблемите на гражданите. Половината от софиянци са туширали икономическите проблеми и поставят на първо място други неща като борбата с корупцията – 23,8 %, присъединяване към Шенген и еврозоната – 13,3% , промяна в Конституцията и съдебна реформа – 12,2%.

Доверието в президентството спада чувствително с 5% спрямо юли тази година. За страната недоверието към президента е по-голямо от доверието, коментира Павлов. При външния министър Мария Габриел недоверието и доверието са с разлика от 1,7 % в полза на недоверието, добави той.

Доверието се качва с 2% за правителството, но и недоверието, каза Павлов. По думите му това е институцията, която стои най-добре. “Сглобката” работи, доверието леко се повишава, вижда се, че има желание за работа, отчете анализаторът за парламента.

Политикът с най-висок рейтинг е Мария Габриел с 37,2% доверие срещу 38,9% недоверие, следвана от Николай Денков с 35,9% доверие срещу 41,1% недоверие. Президентът Румен Радев е трети с 32,6% доверие и 50,6% недоверие, отбеляза Павлов. Съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кандидат-кметът на ПП-ДБ Васил Терзиев са с близо 1,5% надолу спрямо доверието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст