ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кремъл отказа да коментира дали Русия е изтеглила флота си от Крим

песков говорител на кремъл путин

Русия ще строи военноморска база на брега на сепаратисткия регион на Грузия Абхазия, заяви след среща с Путин лидерът на региона

Кремъл днес заяви, че въпроси за операциите на руския военноморски флот трябва да бъдат насочени към министерството на отбраната, след като в. “Уолстрийт джърнъл” съобщи, че Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от основната му база в анексирания Крим, предаде Ройтерс.

“Уолстрийт джърнъл” написа, че ходът е бил предприет в резултат от украински атаки. Русия превзе и едностранно анексира Крим от Украйна през 2014 година, припомня Ройтерс. Киев се зарече да възстанови контрола си над полуострова и други превзети от Русия територии, припомня БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира информацията на вестника или съобщенията, че Русия е подписала сделка за установяване на постоянна военноморска база на брега на Черно море в сепаратисткия грузински регион Абхазия.

Русия планира да построи военноморска база на брега на Черно море в сепаратисткия регион на Грузия Абхазия, заяви пред руския в. “Известия” след среща с руския президент Владимир Путин лидерът на региона, предаде Ройтерс.

Самообявилият се за президент на подкрепяния от Русия сепаратистки регион Аслан Бжания каза, че е било подписано споразумение за установяване на постоянна военноморска база в региона на Очамчира. “Подписахме споразумение и в близко бъдеще ще има постоянна военноморска база на руския военноморски флот в Очамчирска област”, заяви Бжания пред “Известия”. “Целта на всичко това е да бъде повишено нивото на отбранителните способности както на Русия, така и на Абхазия и този тип взаимодействие ще продължи”, каза още той. “Има и неща, за които не мога да говоря”, добави Бжания.

Русия призна Абхазия и друг сепаратистки регион, Южна Осетия, за независими страни през 2008 г., след като руски войски отблъснаха опит на Грузия да си възвърне контрола над Южна Осетия в продължила пет дни война, която приключи на 12 август 2008 година.

Вестник “Уолстрийт джърнъл” съобщи, че вследствие на украински атаки Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от неговата основна база в анексирания Крим. Агенция Ройтерс отбелязва, че за момента не е получила отговор от Русия на свое запитване за коментар на тази информация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст