ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Норвежецът Юн Фосе получава Нобеловата награда за литература

Юн Фосе
АП

Фосе твори на официална версия на норвежкия, използвана от около 10 процента от населението на Норвегия

Норвежецът Юн Фосе е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2023 г.

Решението на Шведската академия обяви постоянният й секретар Матс Ман в излъчване на живо на сайта на Нобеловите награди nobelprize.org. Норвежкият автор е отличен “за новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизказаното”, предаде БТА.

Юн Фосе каза, че е “изключително развълнуван, дори уплашен”, съобщи Ройтерс. “Гледам на това като на награда за литература – преди всичко и най-вече литература, която е извън други съображения”, каза още норвежкият писател.

Фосе, който е на 64 години, е автор на пиеси, проза и поезия. Той пише на по-малко разпространената официална версия на норвежкия език. По думите му Нобеловата награда е признание за неговия език и за движението, което го промотира. Тази официална версия на норвежкия е позната като “нов норвежки” и се използва от около 10 процента от населението на Норвегия. Развива се през 19-и век на основата на регионални диалекти и се превръща в алтернатива на доминиращия датски език. Доминацията на датския е следствие от 400-годишния съюз между Дания и Норвегия.

Юн Фосе твори от 40 години и е автор на повече от 20 пиеси, на множество романи, есета, стихосбирки и детски книги. По думите на неговия издател творчеството му е издадено на повече от 40 езика, а постановките по неговите пиеси са над 1000. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст