ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън обмисля да помага на Украйна със безвъзмездни средства на Държавния департамент

Джо Байдън

Програмата за чуждестранно военно финансиране се използва широко

Администрацията на Байдън обмисля да използва програма на Държавния департамент на САЩ за отпускане на безвъзмездна помощ, за да изпрати допълнителна военна помощ на Украйна, каза вчера американски служител, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент може да окаже помощ на чуждестранни правителства за закупуване на американско отбранително оборудване и за военно обучение по програмата „Форин милитари сейлс“ (Foreign Military Sales). Това е субсидия или заем по програма, която помага на американски съюзници и партньори да закупуват продукти, свързани със сигурността.

Изданието „Политико“ първо съобщи вчера за проучвателната инициатива, като цитира двама запознати с нея американски служители, предаде БТА.

Според документ на Държавния департамент от 21 септември, чуждестранно военно финансиране за около 650 милиона долара е останало извън предвидените общо 4,65 милиарда долара, определени за Украйна и страни, засегнати от военния конфликт.

Говорител на Държавния департамент отказа коментар за съобщеното от „Политико“.

Програмата за чуждестранно военно финансиране се използва широко, отбелязва Ройтерс. През август администрацията на президента Байдън одобри прехвърляне на средства в Тайван по тази програма, в рамките на която обикновено са подпомагани суверенни държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст