ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутати с критики към спешното гласуване на проекта “Страйкър”, искат оставката на Тагарев

Народното събрание не може да бъде пришпорвано, а при гласуването на проекта за инвестиционен разход за купуване на бронетранспортьори “Страйкър” депутатите трябва да получат отговор на вече зададени въпроси.

Така депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски коментира призива на министъра на отбраната Тодор Тагарев парламентът да одобри проекта преди местните избори.

“Има си процеси, които трябва да бъдат спазени в Народното събрание, така че е хубаво този процес да си извърви пътя и да не се пришпорва, защото наистина ангажиментът на народните представители е да се преоборудва Българската армия, но това да не е в разрез и с Бюджета, който предстои да бъде гласуван, а и да бъдат адресирани всички въпроси, които бяха поставени в Комисия по отбрана. Някои от тях са изключително резонни”, каза той.

Георги Свиленски от БСП обяви, че купуването на бронетранспортьори не е спешно и поиска оставката на министър Тагарев. 

Свиленски призова ГЕРБ-СДС и ДПС да подкрепят при гласуване на вота на недоверие в петък. 

“Нито е спешно, нито е належащо, нито е важно. Имат пълното основание в петък и Борисов, и Пеевски, и партиите, които представляват, да влязат в пленарна зала в петък и да гласуват оставката на правителството, включително и на Тагарев. Не защитава държавни интереси, защитава чужди интереси, които противоречат на здравия разум в България”, е категоричен социалистът.

По-рано днес и Бойко Борисов, и Делян Пеевски от ДПС разкритикуваха искането на военния министър Тагарев.

Думи на министъра на отбраната Тодор Тагарев в телевизионно интервю доведоха до ново напрежение в мнозинството, което подкрепя кабинета. Пред БТВ Тагарев призова Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите “Страйкър” преди местните избори и предупреди, че в противен случай сроковете ще бъдат изпуснати. 

“В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента с нашите подписи. За страйкъри имаме много ясен график – декември месец да привършим процедурата, така че – да прави такива изказвания не му прави чест”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев обясни какво в изявлението на министъра е неприемливо: 

“Проектът за страйкърите може да бъде завършен напълно във време до края на изтичане на офертата – 15 декември. Ако това правителство е поне толкова ефективно, колкото служебното, нещата могат да се случат напълно във време. Съжалявам, но няма как ние да действаме по такъв график, който само и само да позволи при предстоящото след две седмици посещение на министър Тагарев в Щатите да се снима с подписване”.

“Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката днеска от Българския парламент веднага. Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе, комисиите да го разгледат, това е законовият ред, и да прецени парламентът. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод”, допълни депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст