ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Христо Иванов ще приеме и недобронамерени предложения за конституционните промени

Христо Иванов

В основата на правосъдието седи независимият, безпристрастен съд и за да имаме такъв, ние трябва да уредим едни институционални гаранции за тази независимост. По-конкретно – когато някой влезе в съдебна зала, независимо дали е политик, човек с власт, бизнесмен, гражданин, законът да бъде приложен по един и същи начин, единствено и само от гледна точка на правото, на обективните факти и на вътрешното отговорно убеждение на съдията и на всички останали участници в процеса.

Така депутатът от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” Христо Иванов аргументира фундаменталните, по думите му, задачи на депутатите, на които им предстои да приемат на първо четене шестите поред промени в Конституцията.

Той подчерта, че гаранциите за справедлив процес са във фундамента на европейската цивилизация и че в някакъв смисъл цялата история на европейската цивилизация може да бъде разглеждана като продължение на два несправедливи съдебни процеса – срещу Сократ и срещу Исус Христос.

Христо Иванов прикани депутатите да се замислят за несправедливостта на тези два процеса, за да могат да разберат колко е важна стойността на това, което днес 166 депутати, подписали се при внасянето на конституционните промени, се опитват да направят. По-конкретно – да прогласят фундаменталната стойност на съдебната независимост и нейната автономност.

Депутатът от ПП-ДБ изрази надежда, че след като се мине през прага на първото четене в пленарната зала и Народното събрание се ангажира, че Конституцията ще бъде променяна в предложените насоки, ще започне работата и по уточняването на конкретните текстове.

Христо Иванов заяви, че няма да има текстове, които самоцелно да бъдат налагани – ето защо всички добронамерени, а също така и недобронамерени, но конструктивни и съдържателни критики, ще бъдат чути. Той се обърна към институциите на съдебната власт, към двете върховни съдилища, към Адвокатурата и към Прокуратурата, с думите, че депутатите ще работят по конкретни текстове и по конкретни решения по поставените теми в дискусиите, така че да се изработи документ, който да се ползва с широк консенсус и да постига целите за гарантиране на независимостта на съдебната власт.

Той сподели, че му е направило впечатление, че има и общи и допълващи се становища, направени от представители и на организациите на съдиите, и на организациите на прокурорите, което той определи като изключително добър знак, че реформата започва да намира правилния път.

Накрая Христо Иванов предупреди, че реформата само започва с промяна в Конституцията и няма да завърши с нея. Той добави, че това е теза на ГЕРБ-СДС, изразявана от доста време и с която той е съгласен.

След промените в Конституцията ще трябва да се промени Устройственият закон за съдебната власт, след това ще трябва да бъдат избрани новите състави на органите на съдебната власт. Заедно с тях ще последва работа и по процесуалните закони – най-вече по НПК и по-конкретно ще започне по-внимателното ограничаване на формализма в наказателния процес, начерта следващите стъпки депутатът от “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст