ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китайски учени се борят да спасят популярен ледник от топене

ледник


Един от най-посещаваните китайски ледници в Тибетския регион – Дагу, сега е покрит с бели платна, известни още като геотекстил. Те го правят с цел да забавят топенето му, съобщава State of the Planet.

През юли учени от университета в Нанкин инсталираха бял, отразяващ слой материал върху 400 квадратни метра от ледника, разположен в Съчуан, в югозападната част на Китай.
Проектът започва, тъй като Дагу, който е един от най-големите ледници, посещавани от туристи в Китай, е изправен пред сериозната опасност да се стопи заради повишаващите се температури. През последните 50 години ледниците на Тибетското плато, където се намира Дагу, са се свили с около 15%, сочат изследвания на Института за Тибетското плато на Китайската академия на науките.
Тези усилия са финансирани от гиганта в областта на видеоигрите Tencent Holdings’ Carbon Neutrality Lab, като част от заявената от компанията цел – да бъде лидер в насърчаване на устойчивото развитие на обществото.

От компанията твърдят на уебсайта си, че се ангажират да постигнат въглеродна неутралност до 2030 г. и се стремят да насърчават устойчиви иновации, които надхвърлят собствените им цели.
Въпреки че ледниковите “одеяла” са нов метод за опазване на ледниците в Тибет, те са били използвани в миналото, предимно в европейските ски курортите.

Върху ледника Рона в Швейцария ледниковите “одеяла” са били инсталирани сезонно през последните 13 години в опит да се да се запазят ски пистите и туризмът.
В статия, публикувана в Tencent, Джу Бин – изследовател на материалите в Нанджингския университет, който ръководи проекта, заяви, че местните общности са приветствали опита за опазване на ледника.
“Получихме огромна подкрепа от местните общности през последните години”, споделя Бин.
“Опазването на ледника е по-важно повече от всякога, тъй като той е в основата на цялата екосистема, както и на поминъка на местните жители”, уточнява той.
Използването на подобни “одеяла” в други региони е съпроводено с противоречия, тъй като много хора ги критикуват за липсата на дълготрайност. Те често са трудни за разширяване и не могат да защитят ледниците от ефектите на затоплянето за по-дълъг период.
“Одеялата” са малко отчаяна мярка”, смята Мори Пелто, професор по екология в колежа “Никълс”, който изучава ледниците.

“Ако сте покрили само една малка част от ледника, то останалата се топи. Това не осигурява устойчивост на работата ви”, предупреждава Пелто.
Съществуват и пречки в зависимост от региона, включително фактът, че ледниците с по-голяма надморска височина са по-трудни за достигане. В комбинация с високите разходи по проекта, мнозина казват, че геотекстилите предлагат твърде твърде малко и твърде късно решение на проблема.

Проучване, публикувано миналата година в списанието Remote Sensing от изследователи от Китайската академия на науките, показва, че “одеялото”, инсталирано върху част от ледника Дагу, ефективно е забавило топенето, като покритата площ е с 15% по-малка загуба на маса в сравнение с непокритите зони.
Въпреки това, както е отбелязано в проучването, високите разходи, суровите географски условия и амортизацията на текстила, ограничават възможността за използване на одеялата в по-голям мащаб.

Геотекстилът трябва да се инсталира ръчно, а много ледници са в труднодостъпни райони. Въпреки че одеялата, използвани в този проект, са проектирани така, че да бъдат екологично чисти, според изследователите, те все още са изработени от материали, които създават въглеродни емисии.
Макар че одеялата върху ледници не могат да спрат топенето, някои твърдят, че особено в райони с развит туризъм, като ледника Дагу, те могат да бъдат ефективно визуално напомняне за въздействието на изменението на климата.

“В крайна сметка това е по-скоро визуално напомняне, че изменението на климата оказва влияние върху околната среда”, заявява Марк Кери, историк от Орегонския университет, който изучава отдръпването на ледниците и изменението на климата.

“Това е образователен инструмент”, смята Марк Кери.
Изследователите от екипа на проекта са наясно, че възможностите на ледниковите покривки са ограничени.

“Всички методи за човешка намеса, които разработваме, дори и да се окажат ефективни, само ще забавят топенето”, заявява Бин. “Ако Земята продължи да се затопля, няма как завинаги да защитим ледниците”, предупреждава изследователят от Нанджингския университет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст