ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стокообменът между България и Италия е 7 млрд. евро

Отличният политически диалог и прагматичното двустранно сътрудничество между България и Италия имат реални измерители в сферата на инвестициите и двустранния стокообмен, който достига 7 млрд. евро за миналата година. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и италианския му колега Серджо Матарела, които разговаряха в Порто в рамките на срещата на върха на държавите от групата “Арайолуш”.

Двамата отбелязаха, че са налице всички предпоставки и значителен потенциал за още по-активно икономическо сътрудничество и развитие на общи проекти между бизнеса от България и Италия в различни сфери. Матарела потвърди категоричната подкрепа на Италия за присъединяването на България към Шенген, включително от гледна точка на още по-силното насърчаване на туризма и общуването на гражданите от двете страни.

Радев изрази удовлетворение от ангажираността на Италия с работата по проекта за Транспортен коридор 8, който е от стратегическо значение за регионалната свързаност. Той оцени високо партньорството на България и Италия в изграждането на системата за спешна медицинска помощ по въздуха у нас. “През следващите месеци предстои да бъде направена и първата доставка на специализирани хеликоптери от Италия. Българското общество очаква осъществяването на този проект, който разкрива благоприятни възможности за последващо разширяване на партньорството в авиационната индустрия”, отбеляза държавният глава.

Двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, процесът на модернизация на Българската армия, провеждането на съвместни военни учения, както и отличното партньорство между българските и италианските военнослужещи в състава на бойната група на НАТО у нас, в която Италия е рамкова държава, също бяха откроени по време на срещата. Друг акцент бе задълбочаването на сътрудничеството в сферата на културата, образованието и академичния обмен.

Радев отправи покана към Матарела да посети България в скоро време с оглед последващо развитие на двустранния диалог и на партньорските отношения между двете държави. През 2024 г. предстои България и Италия да отбележат 145 години от установяването на дипломатически отношения помежду им.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст