ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Георги Готев за скандала с българската застрахователна фирма „ЕвроИнс“ в Румъния

Георги Готев

За натиска от властите, тайните служби и връзката с брата на Урсула фон дер Лайен

Лицензът на „ЕвроИнс“ в Румъния беше отнет и тя беше изгонена от румънския застрахователен пазар, който е три пъти по-голям от българския. А междувременно на мястото й веднага влиза нов играч. Според регулатора в северната ни съседка, 400 млн. евро не достигали в портфейла на българската фирма.

“През месец февруари си дадох сметка, че най-големият автомобилен застраховател в Румъния – това е българска фирма – “ЕвроИнс”. И виждам, че тази фирма е под невероятен натиск от румънските власти, от техния регулатор, и аз бих казал дълбоката държава, защото в Румъния от времето на Чаушеско управляват тайните служби и те искат да унищожат този български бизнес.” Това заяви журналистът Георги Готев в предаването “ЕвродикоФ” в ефира на “Евроком”.

Готев припомни, че “ЕвроИнс” е част от българския “Еврохолд”- най-големият публичен холдинг по приходи в България. Холдингът е и водеща енергийна и финансова група с дейност в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа.

В същото време румънският регулаторен орган лицензира нова фирма – румънската „Изи асигурари“, дъщерна фирма на американската компания в хазартния бизнес „Супер бет“, която е с оборот от 1.1 млрд. долара. А прави впечатление, че това се случи много бързо.

“По-късно се разбра, че същият месец братът на Урсула фон дер Лайен – Ханс Хогер Албрехт, става шеф на румънска фирма с американски капитал за онлайн залагания, която изведнъж решава да си дивертифицира бизнеса и да започне застрахователен бизнес. Къде – на мястото, което ще освободи българската фирма”, разказа Георги Готев.

„Еврохолд“ се противопостави и прави каквото може, но е необходима и помощ от българската държава, която досега не го прави. Асен Христов – председател на Надзорния съвет на компанията майка, отбелязва пред „Юръпен консерватив“, че „Еврохолд“ съди румънската държава за пропуснати ползи от 500 млн. евро. Той е сигурен, че до 3-4 години делото ще завърши с успех за българската фирма. Това обаче са сложи дела и продължават с години.

Според Георги Готев случилото се е райдърство – един успешен бизнес е иззет от друга компания. Това е един могомилиарден бизнес, а българската фирма, както и България, понасят загуби от това.

Евродепутати са се активизирали след като е станало известно отнемането на лиценза и са задавали въпроси към Европейската комисия, чийто председател е Урсула фон дер Лайен, но отговори няма. Български евродепутати – Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Ангел Джамбазки, Ирхан Кючюк, също са задавали парламентарни въпроси, но също не са получили отговори.

До момента Европейската комисия не е предприела никакви мерки и оставя нещата да се развиват по сценария на румънците.

От „ЕвроИнс“ обаче вече обмисляли завръщане на румънския пазар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст