ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес обявяват носителя на Нобеловата награда за икономика

Нобелова награда

Днес ще бъде обявен носителят на Нобелована награда за икономика. Тя се присъжда от 1968 г. и е единствената Нобелова награда, която не е включена в завещанието от 1895 г. на шведския изобретател и филантроп Алфред Нобел (1833-1896 г.), учредяващо тези награди. 

Награда за икономически науки

През 1968 г. централната банка на Швеция Sveriges Riksbank отпразнува своята 300-годишнина, като дари голяма сума пари на Нобеловата фондация, за да бъдат използвани за учредяване на награда в чест на Алфред Нобел. На следващата година за първи път беше присъдена наградата Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел. Кралската шведска академия на науките пое отговорност за избора. Първите лауреати за наградата за икономика бяха Ян Тинберген и Рагнар Фриш „за това, че са разработили и приложили динамични модели за анализ на икономически процеси“. Бордът на Нобеловата фондация реши, че след това добавяне, няма да позволи повече нови награди.

Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), често наричана „Нобелова награда за икономика“, е награда, която се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания. Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Тя не присъства в завещанието на Алфред Нобел, макар получателите ѝ да се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония. На сайта на фондацията, носеща името на Алфред Нобел, изрично е отбелязано за нея, че „не е Нобелова награда“. Лауреатите по икономика получават своята диплома и златен медал от Кралство Швеция на 10 декември, на същия ден се провежда и церемонията в Стокхолм по награждаване на Нобеловите лауреати по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Паричната награда е еквивалентна с тази на другите награди.

Лауреатите се избират от Шведската академия на науките, също както и за наградите за химия и физика от Наградна комисия, подобна на Нобеловите комисии. 

След като в 1994 г. между наградените е и спорната личност Джон Неш – американски математик, който работи в областта на диференциалната геометрия и теорията на игрите, на следващата година регламентът се преразглежда. И наградата се отнася и за обществени науки, което разширява нейното присъждане в области като държавно право, психология и социология, което е коментирано в неговата биография. Също така комисията бива променена, за да включва и двама не-икономисти, докато преди това нейният състав е бил от петима икономисти. Все пак членовете на комисията към 2007 г. включват четирима икономиста от пет, и секретар на комисията неикономист. Хърбърт Саймън, например, е първият неикономист, спечелил Нобеловата награда през 1978 г. (той има докторат по политология), но все пак неговото влияние в икономиката е известно. Американският икономист и психолог е отличен за „за пионерни изследвания на процеса на вземане на решения в икономическите организации“.

Наследниците на Нобел не подкрепят идеята за присъждането на наградата за икономика. Въпреки това, както и другите Нобелови награди, тя се връчва тържествено на годишнината от смъртта на Нобел – 10 декември.

Избор

Лауреатите по икономика, както и лауреатите на Нобелова награда за химия и физика, се избират от Кралската шведска академия на науките. Всяка година се номинират около 100 живи личности и след това комисия от петима до осмина души избират победителите. Този избор се одобрява официално. По правило най-много трима души могат да си поделят наградата всяка година. Наградата се дава на официална церемония в Стокхолм заедно с парична сума от 10 милиона шведски крони.

Номинирането на Милтън Фридман през 1976 г., например, е съпроводено от протести, четирима нобелови лауреати пишат протестни писма до “Нйю Йорк таймс” през октомври 1976 година. Американският икономист – статистик е известен най-вече с работата си в областта на макроикономиката и своята защита на свободния пазар.

Историкът Филип Мироуски, като проследява учредяването и присъждането на наградата, счита че критичното отношение към нея и всичко свързано с нея е напълно обосновано. Той се спира обстоятелствено на факта, че тази „ерзац-Нобелова награда“ паразитира върху престижа на автентичната и публиката умишлено бива заблуждавана.

До момента са връчени 92 награди за икономика. Сред тях има и две жени. Елинор Остром (Elinor Ostrom; 7 август 1933 – 12 юни 2012 г.) е американски политолог и икономист. Тя става лауреат на Нобеловата награда за икономика през 2009 г. „за изследвания в областта на икономическата организация, специфично общата собственост“ и с това става първата жена, получила наградата за икономика. 

Естер Дюфло (Esther Duflo, родена на 25 октомври 1972 г.) е френски икономист, професор по облекчаване на бедността и икономика на развитието в Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението МИТ). През 2019 година Естер Дюфло, заедно със съпруга си Абхиджит Банерджи и Майкъл Кремър, получава Нобеловата награда за икономика „за техния експериментален подход към облекчаването на глобалната бедност“.

Нобеловата награза за икономика за 2022 г. получиха трима американци. Бен Бернанке, Дъглас Маймънд и Филип Дибвиг за изследвания на банките и финансовите кризи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст