ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европа не може повече да си позволи да бъде разединена, заяви Николай Денков

Николай Денков

Европа повече не може да си позволи да бъде разединена“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на срещата с премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Марчел Чолаку.

Премиерът обясни, че основните теми, които са били обсъдени са свързани с развитието на Югоизточния европейски регион, както по отношение на транспортната свързаност, така и по отношение на енергийната и дигиталната свързаност. Той подчерта, че всички тези проблеми имат изключително важен надрегионален аспект, свързан с това, което се случва в Украйна, и което от два дни се случва с Израел.

По думите му разговорите са преминали в една “топла и сърдечна” атмосфера с много прагматичен подход.

“Всички ние трябва да бъдем заедно във всеки един смисъл на тази дума – и като политическа позиция, и като общи ценности, които трябва да отразяваме всеки един ден в работата си, както и като развитие на нашата свързаност, от която зависи нашето бъдеще. Ние искаме да бъдем заедно в усилията, които да превърнат региона ни в такъв, който да заеме своето място и да бъде водещ в европейското семейство. Да бъде пример за другите страни, не само от Европейския съюз”, добави още премиерът Николай Денков след разговорите.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис от своя страна подчерта, че трите държави (България, Гърция и Румъния) са в отлични отношения и са решили да задълбочат сътрудничеството си. Той обаче не пропусна да спомене и темата с терористичното нападение над Израел, което от думите му е помрачило срещата им. “Цяла Европа осъжда наистина ужасяващите картини с отвличания на много хора и много жертви. Признаваме правото на Израел да се защитава. Това клане трябва да завърши много по-скоро. Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с общи позиции“, добави още гръцкият премиер.

Срещата се провежда в резиденция “Евксиноград“ край Варна.

В състава на българската делегация е и вицепремиерът Мария Габриел, която ще председателства една от работните срещи на тема “Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“.

Участват още министърът на финансите Асен Василев, на транспорта Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, както и на околната среда и водите Юлиан Попов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст