Световната организация по туризъм към ООН ще подготви за България Пътеводител за кулинарен туризъм.
Това е обещал Зураб Пололикашвили – генерален секретар на Световната туристическа организация по време на официалната си среща с министъра на туризма Зарица Динкова, която участва в 8-мия Глобален форум за гастрономически туризъм в испанския град Сан Себастиан.
Зураб Пололикашвили признал, че освен от българското представяне на форума има и лични впечатления от кулинарния и винен туризъм в България. Отбелязал, че има много какво да предложим и заради това ще ни промотира, става ясно от съобщение на сайта на министерството на културата.
Пололикашвили добавил, че кулинарният туризъм е един от най-бързо развиващите се отрасли, а българските ено-кулинарни предложения са впечатляващи.
Предстои пътеводителят да бъде разпространен във всички 159 държави членки на Световната организация по туризъм към ООН, както и на представяния в рамките на събития на организацията.
Министър Динкова благодарила за високата оценка и добавила, че освен ено-кулинарния туризъм бихме искали да развиваме и културния, и СПА, и дори голф туризма, за да се утвърдим като целогодишна дестинация.