ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел разпореди затварянето на ключово газово поле

Израелските власти са разпоредели на 9 октомври да се спре производството на платформата за природен газ “Тамар”, което се ръководи от “Шеврон”, от съображения за сигурност и безопасност след атаките на Хамас на 7 октомври. В официално изявления американската мултинационална енергийна корпорация е потвърдила инструкциите за затваряне на полето на израелския министър на енергетиката и посочва, че “висш приоритет е безопасността на персонала, на областите, в които работи, на околната среда и на съоръженията”. Компанията продължава да задоволява потребителите на Израел и в региона от друг голям проект – “Левиатан”.

Цените на синьото гориво в Европа продължиха да се качват и добавиха 12% към пазарните си оценка на 9 октомври.

Откритият през последните две десетилетия природен газ в Израел промени икономиката на страната и я превърна в износител на горивото. Някои доставки отиват в Египет, а Кайро, на свой ред, ги изпраща в Европа, за да задоволи потребностите от алтернативни на руските газови потоци източници.

Спирането на “Тамар” може да доведе до по-ниски предстоящи за транспортиране количества или дори до закъснения на плановете на Египет да възстанови износа на втечнен газ през този месец точно преди настъпването на зимния сезон на Стария континент. През август Израел обяви, че ще изнася повече газ от “Тамар” за Кайро в отговор на засиленото сътрудничество със съседната държава. Тези намерения обаче са застрашени от избухналото през уикенда напрежение в Близкия изток.

Газовото офшорно поле “Тамар” се намира на 24 км западно от Ашкелон, който е на север от ивицата Газа. Природният газ се добива от шест кладенеца в количества между 7.1 и 8.5 млн. куб. м на ден от всеки от тях, по официални данни от уебсайта на “Шеврон”.

Междувременно, американският банков гигант “Джей Пи Моргън Чейз” е наредил на служителите си в Израел да работят от домовете си в обозримо бъдеще. Инвестиционната акула от Уолстрийт има персонал от около 200 души в еврейската държава, твърди запознато с въпроса и с извънредните мерки лице.

Все по-голям брой интернационални авиолинии анулират полетите си до Израел, а Вашингтон препоръчва на своите компании да следят ситуацията преди да възобновят графика. Американските авиопревозвачи “Делта еърлайнс холдингс” и “Америкън еърлайнс груп” са канцелирали услугите си за Тел Авив, както и европейските “Дойче Луфтханза” и “Ер Франс-КЛМ” и нискобюджетната “Уизеър холдингс” от Унгария.

“Ситигруп” прогнозира “стагфлацонен шок” за израелското стопанство от войната.

Банкови стратези очакват икономическата активност да се разстрои по ред причини. “Широкомащабната мобилизация на резервисти може да редуцира допълнително работната ръка на и без това постния пазар на труда”, смятат банкерите. Те допълват, че “фискалната подкрепа вероятно ще трябва да се засили, както за възстановяването на разрушените обекти и на загубата на вноски от ДОД, така и за засилване на мерките за сигурност”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст