ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОАЕ осъдиха нападенията на Хамас над Израел

Иранската мисия в ООН заяви, че Техеран не е замесен в нападенията, но ги оправда

Обединените арабски емирства (ОАЕ) описаха нападенията, извършени от палестинската ислямистка групировка Хамас срещу градове в Израел, като “сериозна и тежка ескалация”, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи на ОАЕ каза още в изявление, че е “ужасено” от информацията за израелски жители, взети за заложници от домовете им. “Гражданите и от двете страни трябва винаги да имат пълна защита в съответствие с международното хуманитарно право и никога не трябва да стават мишена на конфликта”, допълни министерството, съобщи БТА. 

ОАЕ станаха през 2020 г. първата държава от Персийския залив, която нормализира отношенията си с Израел след десетилетия на регионална политика, насочена към палестинската кауза, отбелязва Ройтерс.

Иранската мисия в ООН заяви, че Техеран не е замесен в нито едно от нападенията на ислямистката групировка в Хамас в Израел, предаде Ройтерс.

“Енергичните мерки, взети от Палестина, представляват единствено и само законна отбрана срещу седемдеситилетната потисническа окупация и ужасни престъпления, извършени от нелегитимния ционистки режим”, посочи мисията.

Иран не крие, че подкрепя Хамас, финансирайки и въоръжавайки групировката, и друга радикална палестинска организация, “Ислямски джихад”.

Атаката на Хамас, която е най-кърватава в израелската история и взе 700 израелски жертви, а десетки израелци бяха отвлечени, съвпадна с подкрепяни от САЩ постъпки за убеждаване на Саудитска Арабия да нормализира отношенията си с Израел в замяна на отбранително споразумение между Вашингтон и Рияд, ход, който може да се окаже спирачка за по-нататъшното разведряване в отношенията между кралството и Техеран, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст