ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Реставрират емблематични сгради в София и в Созопол

Министерството на културата обяви обществена поръчка за инвестиционно проектиране и упражняване на авторски надзор на недвижими имоти с предоставени права на управление на институцията за четири емблематични сгради в София и в страната, съобщават на сайта на ведомството.

В столицата това са сградата на бул. „Княз Александър Дондуков“ № 16 (в която се помещаваше Националният институт за недвижимото културно наследство); сградата на бившия Софийски нотариат (на снимката) на 6ул. „Патриарх Евтимий” № 2 и сградата на ул. „Леополд Седар Сенгор“ № 1 (бивша ул. „Монтевидео“ № 21), която към момента се използва като административна с предназначение образование от „Специализиран Институт на франкофонията по администрация и мениджмънт“. 

Четвъртата обособена позиция в обявената от Министерството на културата обществена поръчка е за „Изготвяне на проект и упражняване на авторски надзор за временно конструктивно укрепване на сградата на бивша Морска търговска гимназия (Военноморско училище), намираща се на остров „Св. св. Кирик и Юлита“, град Созопол“. 

Служебният министър на културата – проф. Велислав Минеков имаше намерение в бившето Военноморско училище да се помещава музей на археологията и на съвременното изкуство, а самият остров да е световен културен център. Той водеше преговори с ЮНЕСКО за финансиране, като обясняваше, че има готов проект за музея, създаден по времето на негов предшественик.

Техническите изисквания са подробно описани в Техническите спецификации (Задание за проектиране) за всяка обособена позиция. Те са достъпни на следния адрес: https://app.eop.bg/today/322561.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст