ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Унгарските банки въвеждат ипотечен лихвен таван под натиска на Орбан

орбан

Унгарските кредитори въвеждат таван на лихвените проценти по ипотечните заеми в отговор на натиска на правителството – поредната намеса в паричната политика на централната банка. Най-голямата кредитна институция на Унгария – ОТП Банк, започна да предлага от 9 октомври ипотеки с 8.5% максимална лихва – значително по-ниска от базовите 13 процента. Кабинетът на премиера Виктор Орбан настоява кредиторите да дадат повече от себе си, за да засилят възстановяването от продължилата една година рецесия или в противен случай ще бъдат обложени с по-високи данъци.

Ипотечният лихвен лимит едва ли ще доведе до незабавен скок на кредитирането след като високата унгарска инфлация подяде спестяванията и се отразява негативно върху националните кредитори. Той обаче може да донесе маса главоболия на Унгарската централна банка, която влезе в сблъсък с министрите през септември за траекторията на паричната политика.

По оценка на икономисти, Будапеща поставя централните банкери в неудобно положение като показва, че те не са единствената институцията, определяща монетарната стратегия. Преди месец министърът на икономическото развитие Мартон Наги предупреди, че прекалено прецизната лихвена политика може да забави възстановяването на икономиката. Председателят на Унгарската централна банка Дьорд Матолши, който е бившият шеф на Наги, пък отговори, че институцията му трябва да преследва инфлацията в името на устойчивия растеж и да поддържа сегашната сравнително рестриктивна монетарна политика, за да стабилизира форинта.

Таванът на ипотечните лихви се въвежда в деликатен момент за паричната политика, точно когато паричните стратези на страната се опитват да управляват очакванията на инвеститорите след като понижиха базовата лихва с пет процентни пункта през последните пет месеца. Банкерите уверяват, че от октомври нататък няма повече да са на “автопилот”, защото искат да задържат рестриктивната парична политика, която да закрепи форинта и да обуздае инфлацията. Това провокира спекулации, че банковите парични експерти могат да забавят скоростта на лихвените редукции.

За изясняване на позициите могат да помогнат последните инфлационни данни, които излизат на 10 октомври. Усреднената прогноза на анкетираните от агенция “Блумбърг” икономисти е за рязък спад на инфлационния натиск до 12.4% през септември след 16.4% през август.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст