ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Централната банка на Израел вкарва ударно ликвидност на пазара

Израелската централна банка планира да осигури доларова ликвидност на местните кредитори и продава чуждестранна валута за първи път откакто позволи на шекела да се търгува свободно. Това е част от безпрецедентната програма за подкрепа на пазарите след изненадващата атака на групировката Хамас. Централните банкери ще продадат 30 млрд. щ. долара и ще предоставят 15 млрд. долара чрез суапови механизми, става ясно от официално изявление на израелските парични стратези на 9 октомври. Целта на банковата интервенция е да намали пазарните колебания на курса на националната парична единица и да осигури необходимите кешови наличности.

“Централната банка на Израел ще продължи да наблюдава развитието на събитията, да следи всички пазари и да действа с наличните инструменти при необходимост”, посчва се в изявлението.

Преди обявяването на мерките шекелът отслабна с над 2% – до 3.92 за един щ. долар, най-ниската си котировка от 7.5 години насам. Впоследствие израелската парична единица възстанови част от загубите – до 3.86 шекела за долар, но в 10.15 ч. българско време се разменяше срещу 3.9185 шекела за един долар. От началото на годината израелската валута е заличила 10% от пазарната си оценка към зелените пари, до голяма степен заради плановете на правителство за реформи на съдебната власт, които орязаха рязко притока на чуждестранни инвестиции. Шкелът е сред най-губещите валути за 2023-а от следените от агенция “Блумбърг” 31 световни парични единици.

Цените на израелските акции и облигации паднаха със 7%, а много компании не подновиха работата си на 8 октомври – ден след кървавата атака на Хамас.

Израел е натрупал валутни резерви от над 200 млрд. щ. долара, по-голямата част от които – от покупки на валути от 2008-а, целящи да не позволят на шекела да поскъне прекалено и да ощети износителите в процеса на вливащите се в технологичния сектор на страната обилни чуждестранни парични потоци. Към края на август валутните запаси на страната са били почти 203 млрд. долара.

Това е първата интервенция на Израелската централна банка от януари 2022-а и в нея за първи път се продават щатски долари. Израелските парични стратези отказваха да подкрепят шекела дори след като инвеститорите се отдръпнаха заради спорните намерения на Тел Авив да отслабят съдебната власт. Програмата за валутни интервенции започна преди повече от десет години от тогавашния председател на институцията Стенли Фишер.

A program of currency interventions begun more than a decade ago by then-Governor Stanley Fischer to stem the surging shekel helped the central bank amass reserves that now surpass a third of gross domestic product. They stood at nearly $203 billion at the end of August. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст