ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Алтернатива ли е „Алтернатива за Германия“?

Регионалните избори в богатите провинции Бавария и Хесен в неделя (8 октомври) очаквано, но не и с такъв смазващ резултат, нанесоха тежък удар на партиите от лявоцентристката коалиция на канцлера Олаф Шолц.

Очаквано бе, че консервативните партии – ХДС и ХСС – ще спечелят вота, но голямата изненада бе Социалдемократическата партия на Шолц, която “пожъна”… най-ниския вот края на Втората световна война (1945 г.) насам.

Другият удар бе, че крайнодясната антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия“ изпревари и трите партии от коалиционното федерално правителство.

И накрая – мантрите на политическите анализатори, според които

тази партия била популярна само в по-бедната източна част

Федералната република, се оказаха тежко неверни.

Изборите в двете икономически силни провинции, в които живее почти една четвърт от населението на Германия, бяха смятани за важна проверка на електоралните нагласи в средата на мандата на управляващата коалиция в Берлин.

Социалистите получават 15.1% (или с 4.7 на сто по-малко спрямо резултатите през 2018 г.), а “Зелените” и бизнес ориентираните “Свободни демократи” записаха най-слабото си представяне от пет години насам. Като “Свободните демократи” дори са на път да не преодолеят задължителните 5%, гарантиращи им влизане в местните парламенти на Бавария и Хесен.

„Алтернатива за Германия“ пък излезе от постиндустриалните си източни бастиони и постигна най-добрия резултат в историята си, оставайки на второ място и в двете провинции.

Причините за това бяха ясни и преди изборите –

германците се умориха да приемат мигранти,

откакто преди 8 г. бившият канцлер Ангела Меркел обяви политиката на отворените врати. Досега в Германия са влезли над един милион чужденци, но много голяма част от тях нито желаят да работят, нито искат да се интегрират. Федералното правителство има тежък проблем с издръжката на бежанците, много общини изнемогват под тежкото финансово бреме, а все повече населени места протестират срещу плановете за изграждане на бежански лагери. През лятото, например, жителите на Упал в провинция Мекленбург-Предна Померания категорично отказаха там да бъдат настанени 400 бежанци.

Другата причина е

забраната за газовите нагреватели.

Гepмaнцитe, без значение дали са от източната или западната част,  нeдoвoлcтвaт cpeщy пpaвитeлcтвeния плaн зa зaбpaнa нa гaзoвите ĸoтли и зaмянaтa им c тepмoпoмпи, защото  смятат, че тaзи пpoмянa идвa твъpдe бъpзo и щe им cтpyвa мнoгo пapи. Правителството обаче е с вързани ръце, защото Гepмaния има план дa cтaнe въглepoднo нeyтpaлнa дo 2045 г. и изглeждa ще се опита дa гo нaпpaви. Каквото и да струва това на данъкоплатците.

Според първоначалните оценки, зaбpaнaтa на газовите, мазутните и въглищните котли

ще “гълта” над 9 милиapдa eвpo гoдишнo.

Експертите обаче обясняват, че след 2028 г. paзxoдитe щe паднат пoчти нaпoлoвинa – заради увеличения брой на тepмoпoмпите и нарасналото ВЕИ-производство.

Популярността на крайната десница съвсем не означава, че скоро ще управлява, защото дори да спечели общи избори, до момента всички други политически партии категорично отхвърлят всякакво партньорство с тях. Те едва ли ще постигнат пълно мнозинство, а вариантите за коалиция са нулеви.  Само

17% от германците искат АзГ да е част от общо управление.

Въпреки това този резултат не бива да се подценява и да се смята за категоричен праг.

Освен това високият резултат на крайнодесните не означава непременно, че германците смятат, че те са алтернатива. По-скоро той  се дължи и на ниското доверие във федералното правителството, не случайно последното проучване показва, че едва 23% от германците са доволни от управлението на страната.  Хората посочват, че коалицията на канцлера не може да се справи с несигурността, причинена от  покачването на цените, климатичните промени, войната в Украйна, както и ръста на подкрепата за “Алтернатива за Германия” и потенциалния завой на обществото все по надясно.

През юли делегати на „Алтернатива за Германия“ се събраха в Магдебург за своя партиен конгрес, където лидерите на партията заявиха, че вече са най-силната политическа сила в Източна Германия и до следващите избори ще се превърнат във водещата партия и в Германия. Те поискаха и

разпускане на Европейския парламент,

и изземане функциите на Европейския съюз. После явно се намесиха пиарите и им обясниха, че това е тежък гаф и декларацията на партията беше редактирана, като  в нея влезе изречението, че тъй като ЕС не може да бъде реформиран, „Алтернатива за Германия“ се застъпва за ново основаване на европейска икономическа общност и общност на интереси в рамките на федерация на европейските нации.

Очевидно е, че повечето германци няма да подкрепят подобен радикализъм, дори редактиран. Така че „Алтернатива за Германия“ не е заплаха, а по-скоро сигнал за притесненията на хората и нерешените проблеми в държавата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст