Асен Василев предлага нова формула за определяне на максималния осигурителен доход

МС, среща

В Министерския съвет се проведе неформална дискусия, посветена на идеята на финансовия министър Асен Василев максималният осигурителен доход да се определя по формула, а не административно със Закона за бюджета.

Към момента и до края на настоящата 2023 година, максималният осигурителен доход е 3400 лева.

В разговорите участваха премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, неговият заместник Георги Клисурски, заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, националнопредставителните работодателски организации, сдружения от ИТ сектора и двата големи синдиката, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Било е обсъдено новата формула, по която ще се изчислява максималният осигурителен доход, да почива на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни.

Участниците в неформалната среща са се обединили около решението работна група с техни представители да събира конкретни предложения за подобни критерии. Предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Идеята е през следващите години максималният осигурителен доход да се определя по ясен подход, който да гарантира предвидимост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст