ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС планира разследване на субсидиите в китайския стоманодобив

Европейският съюз възнамерява да обяви, че ще стартира разследване на субсидиите на китайските производители на стомана на срещата на върха със Съединените щати през този месец, информира “Файненшъл таймс” на 10 октомври. Брюксел се е съгласил да се включи в усилията на Вашингтон за защита на секторите от евтината китайска конкуренция, твърдят две запознати с въпроса високопоставени лица.

Американците са призовали ЕС да вземе мерки срещу китайските стоманолеяри и като компенсация да предотврати връщането на митата върху произведените в общността стомана и алуминий от времето на предишния щатски президент Доналд Тръмп. Крайният срок за постигане на споразумение е краят на октомври.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще е домакин на срещата си с шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на 20 октомври. Тя е точно преди крайния срок за постигането на договореност по мерките срещу стоманения “свръхкапацитет” и за напредък на “зелената стомана”. Вашингтон твърди, че целта е да се предотврати “теч” на китайска стомана и алуминий на щатския пазар.

ЕС вече е наложил наказателни мита на 20 китайски типове стомана и неръждаеми продукти, в повечето случаи – за да противостои на дъмпинга, а не на субсидиите. Брюксел е въвел и квоти за внос като част от мерките за защита на пазара си до средата на 2024-а.

Китайските доставки падат устойчиво от 2015-а насам когато са имали 25% дял в стоманения внос на ЕС като количество, до под 10% от 2018-а, по данни на федерация на стоманодобивните компании на общността EUROFER. Новите разследвания могат да добавят и нови стоманени типове, които още не са обхванати, като вятърните турбини.

Брюксел е започнал проучванията през миналата седмица, за да предотврати, според Фон дер Лайен, “наводнението от по-евтини китайски електрически коли”, чиито вносители печелят от държавните субсидии.

Пекин се оплаква от “изключително краткия срок”, обявен от ЕК за включване в консултациите по това обследване. Китайците са настояли също Брюксел да прилага “разумно” каквито и да било търговски похвати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст