ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел нанесе удари в центъра на град Газа и мобилизира 300 000 военнослужещи от запаса

Израел нанесе удар в ивицата Газа по сгради на началника на разузнавателния отдел Хамас

Израелски бойни самолети бомбардираха непрестанно до ранните часове на днешния ден центъра на град Газа, където са базирани властите в контролирания от групировката “Хамас” анклав, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Атаката идва в контекста на обещаното от премиера на Израел Бенямин Нетаняху отмъщение срещу радикалната ислямистка групировка, което “ще отеква с поколения напред”.

Навлязлата в четвъртия си ден война между “Хамас” и Израел вече отне живота на хиляда и шестстотин души. За за първи път от десетилетия се водиха сражения с огнестрелни оръжия по улиците на израелски градове, а цели квартали на град Газа бяха превърнати в развалини.

“Хамас” повиши напрежението в конфликта, като обяви, че ще убие пленените израелци, ако цивилни станат мишени на атаки без предварително предупреждение. Израел заяви, че “Хамас” и други военизирани групировки в ивицата Газа държат в плен повече от сто и петдесет негови военнослужещи и мирни граждани, извлечени от територията на Израел. Нападението на “Хамас” свари ползващия се със световна репутация военен и разузнавателен апарат на Израел напълно неподготвен, отбелязва АП.

Израелската армия съобщи, че до голяма степен си е върнала контрола на юг и е “възстановила пълния си контрол” над границата. Говорителят на израелската армия Ричард Хехт подчерта, че бойци на “Хамас” не са влизали на територията на Израел от миналата нощ, но уточни, че все още не са изключени прониквания.

При положение че армията на Израел разпрати повиквателни на триста хиляди души от запаса в рамките на масова мобилизация, на дневен ред е въпросът дали ще бъде осъществено сухоземно нашествие в Газа – тясната територия на брега на Средиземно море, посочва АП и припомня, че последната израелска офанзива по суша е била през 2014 г.

Хиляди израелци бяха евакуирани от над десет града в близост до ивицата, а танкове и дронове застъпиха на пост на местата от граничните ограждения с Газа, в които бяха отворени проходи, за да се предотвратят нови нахлувания. В самата Газа десетки хиляди останаха без дом, след като редица сгради бяха изравнени със земята от въздушни удари.

Предприетите действия, наред с официалното обявяване на война от страна на Израел в неделя, означават, че еврейската държава решително се насочва към настъпление срещу “Хамас”, вещаещо още по-големи разрушения в гъстонаселената и тънеща в бедност ивица Газа.

“Ние едва сега започваме да нанасяме удари по “Хамас”, категоричен беше израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в телевизионно обръщение към нацията. “Това, което ще сторим на нашите врагове в идните дни, ще отеква с поколения напред”, закани се той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст