ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна изграждането на нова станция на столичното метро в „Обеля“

Новият 2.5-километров участък на подземната железница в София трябва да е готов през пролетта на 2015-а.

Беше даден старт на изграждането на мащабен интермодален хъб с метростанция и жп гара в София. Новата метростанция ще бъде на бул. “Панчо Владигеров” между депо “Обеля” и метростанция “Обеля”. Това обяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя откри строителната площадка заедно с директора на “Метрополитен” Стоян Братоев.

Нови 12 хиляди жители ще имат възможност дневно да ползват метрото с изграждане на новата станция, каза кметът. Предвижданията са за намаляване на трафика в западното и югозападното направление и на броя на автомобилите, влизащи в София, с над 5600 коли дневно, отбеляза Фандъкова.

На събитието присъстваха още министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Геострой” инж. Цветослав Петков.

Новата метростанция ще бъде част от интермодален транспортен хъб, включващ метро, жп транспорт и автобусен транспорт. Метростанцията ще има три изхода, като два от тях ще имат връзка с жп спирката и съответните перони. За достъп до тях и до южната страна на жк „Модерно предградие” ще има асансьори, ескалатори и стълбища.

При реализацията на проекта не се предвижда затварянето на бул. „Панчо Владигеров”, ул. „Обелско шосе” или вътрешнокварталните улици в жк „Обеля -1”. Това ще бъде постигнато чрез въвеждането на етапност при строителството и при временната организация на движение. По време на изграждането няма да се спира и функционирането на Линия 1 и Линия 2.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст