Световната организация по туризъм към ООН ще подготви Пътеводител за кулинарен туризъм специално за България. Това съобщи Зураб Пололикашвили – генерален секретар на UNWTO, на среща с министъра на туризма Зарица Динкова, в Мадрид. Тя участва в 8-мия Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания.
“Разговорите, които проведохме в Сан Себастиан и представянето, което направихте на България ни мотивираха да промотираме страната Ви. Нейният кулинарен и винен туризъм. Аз имам лични впечатления от България и знам, че можете да предложите много в областта на гастрономията”, отбеляза Зураб Пололикашвили.
Кулинарният туризъм е един от най-бързо развиващите се отрасли, казва генералният секретар на UNWTO. “Българските ено-кулинарни предложения са впечатляващи. Те се развиват изключително динамично и ние сме готови да ги представим пред света.”.
Министър Динкова благодари за високата оценка. “Подобно популяризиране на България е основен наш приоритет. Аз и екипът ми работим фокусирано за популяризирането на ено-кулинарния, културен, СПА и дори голф туризъм. С развитието на тези сегменти страната ни реално ще се утвърди като целогодишна дестинация”, посочи министър Динкова.
Пътеводителят ще бъде разпространен във всички 159 държави членки на Световната организация по туризъм към ООН, както и на представяния в рамките на събития на организацията.