ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разкрита е престъпна група за опит за износ на стоки за войната в Украйна

ДАНС

Разкрита е престъпна група за опит за износ на стоки с възможна двойна употреба, изнасяни за военните действия на територията на Украйна. Това обявиха днес на съвместна пресконференция в Пловдив заместник-главният прокурор Мария Павлова, Живко Коцев, главен секретар на МВР, председателят на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев и Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

Живко Коцев уточни, че са задържани 12 души, като пет от тях са чужди граждани. Трима са от Руската федерация, един албански гражданин и един гражданин на Беларус. Действията по разкриването на групата са проведени на територията на цялата страна – София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Иззети са множество веществени доказателства, съотносими към престъпната дейност.

Пламен Тончев посочи, че в ДАНС е получена оперативна информация за незаконен трансфер на стоки с възможна двойна употреба. Става дума за международна мрежа, изградена от чуждестранни граждани с цел осъществяване на нелегални доставки на стоки с двойна употреба – с гражданско и военно приложение от европейски държави към Руската федерация. Изнесените стоки са се ползвали за военните действия в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст