ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Соботка: Шенген е „мъртъв“, Желязков: Приемането на България и Румъния ще подобри функционирането му

Соботка подчерта, че България изпълнява своите задължения за опазване на външната граница на ЕС

„Ясно е, че от 2015 г. Шенген не функционира както трябва, същото се отнася и за Дъблинското споразумение. Ако искаме да стигнем от единия до другия край на Австрия, трябва да минем през Германия, където на някои места вече има граничен контрол. Въведени са на много места гранични пунктове между Италия и Франция, Германия и Дания, а също Словения и нейните съседки. Това означава, че Шенгенското пространство дефакто е „мъртво“. Не можете да обясните на австрийците опашките по три часа на границата с Германия“, коментира Волфганг Соботка, председателят на Националния съвет на Австрия, който е на посещение в София.

Той говори на съвместна пресконференция с българския си колега Росен Желязков.

„Бежанците, които са подали молба за убежище в нашия съсед Унгария, по силата на Дъблинското споразумение трябва да бъдат върнати отново в Унгария, но тя не иска да ги приеме. Именно по тази причина ние наложихме ветото на България за влизане в Шенген, което подчертавам, че не е свързано с България. Тя изпълнява своите задължения за опазване на външната граница. Убедих се в това днес на българо-турската граница. Надявам се, че разговорите между министрите на външните работи ще доведат до решение, удовлетворяващо и двете страни. Убедени сме, че с България ще намерим решение чрез интензивни преговори и сътрудничество“, каза Соботка.

Той съобщи, че заедно с Желязков са обсъдили терористичното нападение на „Хамас“ срещу Израел и последиците от него, както и интеграцията в ЕС на Западните Балкани.

„Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е важно от гледна точка на архитектурата за сигурност. С нашите партньори сме обединени по отношение на Западните Балкани и Украйна“ поясни Соботка.

Ветото на Австрия за Шенген не е свързано с мигрантския поток, посочи от своя страна председателят на Народното събрание Росен Желязков.

„Уверенията за позицията на Австрия за наличието на вето срещу България и Румъния не са свързани с мигрантските потоци“, подчерта Желязков.

Той уточни, че преминаващите нелегално мигранти през страната са сравнително малко.

„Според австрийските колеги Шенген не функционира пълноценно. Те настояват за преразглеждане на Шенген“, отбеляза Желязков.

„Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще помогне за по-доброто функциониране на Шенген. Надявам се позицията ни да бъде добре разбрана“, добави Желязков.

Председателят на НС подчерта, че се очаква в края на испанското председателство исканията на Австрия да бъдат взети предвид. Желязков се надява след като това се случи ветото срещу приемането на България в Шенген да падне.

„Относно Македония, преговорите могат да започнат само, когато процесът по промени в конституцията бъдат приети и българите бъдат включени в нея“, отчете Желязков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст