ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Белгия заговориха за възможно въвеждане на нови антируски санкции – и за диамантите

диамантискъпоценни камъни

Белгийският премиер Александър де Кроо каза, че Европейският съюз и Г-7 вече са „близо“ до създаването на система, която ще позволи санкции срещу руските диаманти.

Той заяви, че страната няма намерение да забранява вноса на руски диаманти, докато не започне да действа международен механизъм за проследяване на произхода им. Очаква се механизмът за контрол на диамантите от Русия да започне да действа на 1 януари 2024 година.

„Белгия не може да забрани вноса на руски диаманти, докато договореният от Г-7 механизъм за проследяване не влезе в сила, което е насрочено за 1 януари 2024 година. Ако само Белгия въведе тази забрана, диамантите просто ще отидат на други пазари“, коментира Александър де Кроо на пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски в Брюксел.

„Белгия играе важна роля в световната търговия с диаманти. Искаме руските диаманти вече да не са на пазара“, обясни Александър де Кроо. Според политика най-оптималният начин за постигане на тази цел би било въвеждането на система за проследяване произхода на диамантите. „Ние сме по-близо до създаването на тази система“, добави белгийският премиер. Александър де Кроо не посочи приблизителна времева рамка за въвеждане на нови ограничения срещу Руската федерация.

През май беше обявено въвеждането на ограничения върху търговията с руски диаманти от ЕС и страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ). Предполага се, че ЕС и Г-7 ще разрешат придобиването, продажбата и обработката на диаманти само с неруска маркировка.

Преди това ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС продължава да подготвя санкции срещу руските диаманти. Предвижда се санкциите да бъдат въведени от 2024 година.

Според вестник Le Soir в момента на ниво ЕС се обсъжда въвеждането на санкции само по отношение на диамантите от Руската федерация, като забраната за обработени диаманти ще бъде въведена поетапно.

Руската компания АЛРОСА, която е един от най-големите производители на диаманти, вече е под санкции на САЩ и Великобритания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст