Щетите по газопровода в Балтийско море са нанесени с “голяма сила”, смята Талин

Балтикконектор Balticconnector газопровод финландия естония балтийски газопровод

“Балтикконектор“и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, бяха повредени в неделя

Щетите, нанесени на газопровода в Балтийско море, който беше повреден в неделя, са резултат от въздействие с “доста голяма сила”, заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур днес – ден след като Финландия заяви, че повредата може да е резултат от умишлено действие, предаде Ройтерс.

Подводният газопровод “Балтикконектор“(Balticconnector) и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, бяха повредени в неделя.

Вчера Хелзинки заяви, че повредите вероятно са причинени от “външна дейност” и че причината се разследва, предаде БТА.

“Ясно се вижда, че тези щети са причинени с доста голяма сила”, каза Певкур пред Ройтерс, като добави, че на този етап разследващите не изключват нищо.

“Така че за какво точно става дума, все още не можем да уточним, но за момента по-скоро изглежда, че е имало механично въздействие или механично разрушаване.”

Хенри Ванханен, научен сътрудник във Финландския институт за международни отношения, заяви, че основният въпрос ще бъде как НАТО ще реагира, ако бъдат събрани доказателства, че държава стои зад повредата на тръбопровода. Финландия и Естония са членки на Северноатлантическия съюз.

“Тъй като това може да означава, че става дума за нападение срещу инфраструктура на страна членка на НАТО”, каза той. “Мисля, че големият въпрос в дългосрочен план е дали имаме ясен набор от потенциални контрамерки за такива дейности?“, каза Ванханен и добави въпроса как подобни действия могат да бъдат предотвратени.

Газопроводът “Балтикконектор”, който е дълъг 77 км, беше спрян рано сутринта в неделя, тъй като беше установено изтичане на газ. Финландският оператор на тръбата “Газгрид” (Gasgrid) съобщи, че ремонтът ще отнеме месеци.

Тръбата свързва финландския град Инко с естонския Палдиски и върви по дъното на Финския залив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст