ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Действията ни са свързани с гарантиране на електроенергийната сигурност, заяви министър Радев

Румен Радев мин.на енергетиката

Министерството на енергетиката се води само от интереса на България и на нейните граждани, категоричен е министърът на енергетиката Румен Радев. От парламентарната трибуна той посочи, че дебатите в пленарната зала са възможност да се разговаря за предизвикателствата в сектора и за работата на екипа на енергийното министерство за редица изостанали задачи. Радев участва в разискванията по внесения вот на недоверие към кабинета на Николай Денков „заради провала в сектор „Енергетика“.

Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“ е започнало още в първите дни на този кабинет и продължава, увери министърът. И изтъкна, че не е пренебрегнато решението на Народното събрание, гарантиращо запазването на терените на “Мини Марица-изток”.

Министерският съвет е актуализирал Пътната карта за климатична неутралност, за да отговаря на последното споразумение, подписано на 3 октомври тази година. “Тази пътна карта е прогнозна основа, върху която да стъпим, когато планираме енергийното бъдеще на страната. Тя не предвижда ликвидиране на мощности, нито излага на риск енергийната система на страната ни и нейната сигурност, напротив – дава отправна точка и то с числа и модели, за да не позволим никакъв риск за енергийната ни система и сигурност. Въпросът за работните места е този, който сме взели присърце, затова и няма да се уморим да повтаряме, че териториалните планове за справедлив преход са единственият инструмент на солидарност, който позволява да започнем да решаваме социалния проблем – този със създаването на смислени нови работни места”, подчерта Радев.

Срокът за предоставяне на Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ на Европейската комисия е бил 30 юни тази година и било договорено удължаването му. “Ангажирахме се първите разчети и предложения за актуализацията да бъдат споделени с ЕК до края на ноември. До оформянето на пълната визия на актуализирания интегриран план съдържанието му ще бъде дискутирано с всички заинтересовани страни, включително със социалните партньори. Окончателното предложение за актуализирания план ще бъде представено през 2024 г. след постигане на публична подкрепа и обществено съгласие”, уточни ресорният министър.

България ще мобилизира държавния и частния ресурс, но трябва да се използва и солидарният ресурс от Фонда за справедлив преход за инвестиции. Регламентът за Фонда изисква при планиране участието на големи предприятия да се докаже необходимостта от това. Поради тази причина Министерството на енергетиката е разработило и обявило прозрачна и отворена процедура към всички големи предприятия, които имат интерес от инвестиции в региона, за да може да представи индикативен списък. Заявяването на инвестиционни намерения продължава да 6 ноември тази година.

Министър Радев констатира, че за тези четири месеца е отбелязан напредък и благодари на екипа на ръководеното от него ведомство, на дружествата от енергийния сектор, на Министерския съвет, на депутатите от енергийната комисия, социалните партньори, неправителствените организации и на заетите в сектора, които, по думите му, с работата си гарантират, че “дори и най-студената зима да дойде, ние сме обезпечили работата на сектора и няма да имаме проблем с посрещането на нуждите на гражданите, бизнеса и институциите”. След дебатите отчетът ще бъде качен на страницата на министерството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст