ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Регионалният център за нематериално културно наследство ще работи още 8 години

Сурва

Днес, 12 октомври 2023 г., бе взето решение Регионалният център за нематериално културно наследство в София да продължи да работи още осем години.

Това съобщават от пресцентъра на Министерство на културата. Проектът на решение за продължаването на дейността беше одобрен без дебат и с консенсус от Комисията по финансови и административни въпроси в рамките на 217-ата сесия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.

Добрата новина е, че Центърът ще разшири обхвата на своята дейност.

От екипа на министър Кръстю Кръстев припомнят, че кабинетът на премиера Николай Денков е одобрил споразумение с Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) относно подновяването на определянето на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София.

Това ново споразумение ще помогне на България да се утвърди като водеща страна в сферата на нематериалното културно наследство в региона, както и сред страните, подписали Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. В същото време то ще допринесе и за насърчаването на започналите процеси по изграждане на мрежи от експерти, както и за провеждането на различни съвместни инициативи в страните от Югоизточна Европа.

Центърът се финансира целево от българската държава като за целта е създаден специален член в националния Закон за културно наследство.

До момента центърът обхваща нематериалното културно наследство на 17 държави: Република Азербайджан, Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Кипър, Република Молдова, Румъния, Република Северна Македония, Република Словения, Република Сърбия, Република Турция, Република Хърватия, Черна гора и Украйна. През следващите години се очаква да се присъединят и други страни от региона.

България е вписала в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството следните си богатства: „Високо“ многогласно пеене от Долен и Сатовча, Югозападна България, Културни практики, свързани с 1-ви март, Българското читалище, Националният събор на българското народно творчество в Копривщица: система от практики за представяне и предаване на културното наследство, Народният празник „Сурва“/ „Сурова“, Традицията на тъкане на килими в Чипровци, „Нестинарството — послание от миналото: Панагирът на Св. Св. Константин и Елена в с. Българи“ и Бистришките баби, архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст