ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Нинова ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са риск за националната сигурност

Корнелия Нинова

Правителството на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната” – “Демократична България“ и ДПС убива българската енергетика последователно, категорично и неотстъпчиво. Това представлява риск за националната сигурност.

Така Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на „БСП за България“, започна изявлението си по време на разискванията на вота на недоверие към правителството за сектор „Енергетика“.

Нинова отбеляза, че състоянието на енергийния сектор засяга всяко едно семейство. По отношение на ядрената енергия тя посочи, че това правителство е продължило политиката на Борисов, която, по думите ѝ, може да се обобщи в едно изречение – „Белене е гьол“, и то в момент, когато Европейската комисия е определила ядрената енергия за зелена. 

Нинова посочи, че Европа смята, че ядрената енергия е зелена и че българското правителство смята, че трябва да я зачеркне. Тя припомни, че Франция е обявила амбициозен план за разкриване на 14 нови ядрени централи в следващите години. 

Според нея тази политика е започнала още от правителството на ГЕРБ и е получила своята кулминация вчера, 11 октомври, с решението на Министерския съвет, с което АЕЦ „Белене“ е извадена от списъка с обектите от национално стратегическо значение и закрива проекта.

Нинова зададе въпрос към министъра на енергетиката – по каква процедура е била определена фирмата, която да оцени двата реактора, които по думите ѝ страната ни подарява на Украйна. Тя допълни въпроса си, като попита по каква методика тази фирма е оценила двата реактора, колко е цената и дали няма да се окаже, че ги продават за жълти стотинки. Депутатът попита още защо докладът по този въпрос е засекретен. И коментира, че напоследък корупцията е секретна. 

По отношение на дерогацията за руския петрол, Нинова обърна внимание, че дори Европа е разбрала, че няма да се справим и ни е дала отсрочка до края на 2024 г. за ползване на руски петрол. Въпреки това правителството е тръгнало към отмяна на тази дерогация. Тя отбеляза, че оттук нататък рафинерията трябва да намалява обема на ползвания руски петрол.

Нинова зададе въпрос и към финансовия министър Асен Василев. Тя попита дали някой изчислява как ще се отрази отмяната на дерогацията на българската енергийна система. Лидерът на социалистите посочи и че само за 48 часа от началото на войната на Израел срещу палестинците в Ивицата Газа цените на петрола са скочили с пет процента. Нинова попита и дали някой е изчислил как ще стига този неруски петрол до рафинерията и колко ще струва, отразявайки се на цените на продуктите, които хората ежедневно слагат на масата си. Тя констатира, че това е втори риск от взето грешно решение от страна на правителството. 

Относно въглищните централи Нинова посочи, че Германия е размразила закритите си въглищни централи за тази зима, защото е преценила, че иначе не може да се справи. В същото време българското правителство върви към закриване на българските въглищните централи. По този повод тя добави, че според някои експерти ще ни се наложи да внасяме по 2 300 мегавата на час. И отново се поинтересува дали някой изчислява този внос и как го залага в бюджета.

Нинова обърна внимание и на човешкия фактор, като изтъкна, че е факт, че хиляди работни места ще бъдат закрити. По думите й управляващите не знаят какво правят – първо предлагат държавно предприятие за рекултивация на мините, а след това се отказват от него.

Нинова обърна внимание и че в една фирма за фотоволтаици, която ще струва 700 млн. лв., ще се открият 20 работни места. Тя отбеляза, че всъщност управляващите затова са се скарали  – чии фирми от кой списък да присъстват повече в Плана за възстановяване и устойчивост, за да откраднат парите.  

Лидерът на БСП констатира, че партньорите в правителството ГЕРБ-СДС и ДПС ги няма в залата и са оставали ПП-ДБ да се “пържат в собствен  сос”. Според нея това говори за манипулациите на главния виновник за това, че енергетиката е в това състояние. По думите й той се казва Бойко Борисов и политическата му сила ГЕРБ е водила енергетиката към този фатален изход в последните 12 години. Нинова заяви, че той днес няма да дойде, няма и да се изкаже, но утре ще натисне копчето и ще спаси правителството. Тя се обърна към колегите си от ПП-ДБ с думите: “Не ви разбираме, защо се поставяте в тази ситуация?”

Тя заяви, че за Борисов е ясно, защото той винаги е постъпвал така – “прегърна ви, унищожава ви, а сега – когато той е главният виновник – той се скрива и няма да понесе отговорността”. Нинова бе категорична, че съвместно трите политически сили –  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, представляват риск за националната сигурност. Ето защо според нея единственият път за спасение на България от този риск е оставка на кабинета.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст