ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Високите технологии са бъдещето на България, изтъкна Денков

премиерът Николай Денков

България и регионът могат да бъдат водещи в Европа по производството на аграрни продукти, защото имаме прекрасна природа и климат. За да бъде устойчива тази тяхна позиция, са ни необходими технологиите, които помагат да реагираме адекватно на климатичните промени. Именно високите технологии са бъдещето на България. С тези думи премиерът Николай Денков откри новата сграда на Центъра по растителна системна биология и битехнологии в Пловдив, изграден по проекта PlantaSYST.

През 2017 г. това е единственият научен проект от България, одобрен за европейско финансиране с цел създаване на върхови научни постижения в тази област. Днес това е водещ институт в региона и в България, специализиран в създаването на нови биологично чисти сортове на земеделски култури, устойчиви на суша и екстремни температури. В новопостроения научен комплекс функционират седем научни отдела, а учените и студентите разполагат с иновативен изследователски корпус от две секции – оранжерии, шест научни лаборатории, осем климатични стаи и 20 специализирани помещения с апаратура.

По-рано през деня министър-председателят участва в откриващото събитие на европейската инициатива за европейски иновационни долини. Над 200 са кандидатите от целия Европейски съюз, които са подали заявления да бъдат подпомогнати по тази програма. От България е одобрена като кандидат една иновационна долина. Тя е в областта „Продоволствена сигурност“ и е на сдружение „Регионална иновационна долина Пловдив за дълбоки технологии в биоикономиката и хранителните системи“, в което участват 84 партньори от Южен централен район. Пловдивската иновационна долина вече има партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер в сферата на биоикономиката и хранителните системи.

До март 2024 г. ще бъдат определени първите 100 регионални иновационни долини, които ще могат да получат финансиране от ЕС. Останалите ще получат сертификат и правото да кандидатстват за европейски средства на следващ етап.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст