ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мария Габриел: България подкрепя Европейския път на Грузия

Илия Дарчиашвили и Мария Габриел

България подкрепя Европейския път на Грузия. Това каза по-рано днес министърът на външните работи Мария Габриел след среща в София с колегите си Илия Дарчиашвили.

Грузия има важна роля за стабилността в региона на Черно море, подчерта вицепремиерът Мария Габриел. “Разширяването на Европейския съюз и политиката на отворени врати на НАТО са ключови за постигането на сигурност в региона. Затова България подкрепя геополитическия избор на Тбилиси, както и независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в международно признатите ѝ граници”, посочи Габриел.

“Остро осъждаме продължаващата незаконна окупация от Руската федерация на грузинските територии Абхазия и Цхинвали в Южна Осетия. Обсъдихме и много важната роля на Грузия за сигурността и стабилността в черноморския регион”, допълни тя.

Грузинският външен министър Илия Дарчиашвили благодари за подкрепата на България. Той очаква още тази година Грузия да получи статут на страна-кандидат за Европейския съюз.

“Руската агресия срещу Украйна се отразява не само на Грузия, но и на региона. Тази война подкопава архитектурата на сигурност в Черно море. Работим заедно с партньорите, за да засилим стабилността в региона. За нас това е приоритет номер едно”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст