ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От “Възраждане” излязоха от залата при гласуване на две декларации – за Грузия и Израел

Единодушно, със 133 гласа „за“, Народното събрание прие две декларации – едната в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставянето на статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз, а другата – осъждаща терористичното нападение срещу Израел.

В декларацията в подкрепа на Грузия се посочва и че Народното събрание осъжда продължаващата незаконна окупация от Руската федерация на грузинските територии Абхазия и Цхинвали/Южна Осетия и безусловно подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници.

В текста на документа се казва още и че България оценява приноса на Грузия като ключов партньор на България, Европейския съюз и НАТО в Черноморския регион и Южен Кавказ. Парламентът потвърждава неотклонната подкрепа на България за политиката на разширяване на ЕС и политиката на „Отворени врати“ на НАТО, които имат както преобразуваща сила за осъществяването на реформи, свързани с демокрацията, върховенството на правото и правата на човека, така и съществен принос за стабилността и сигурността в Европа.

В декларацията, осъждаща нападението срещу Израел, се заявява съпричастие и непоколебимата подкрепа за израелския народ. Изразява се единно уважение към решимостта на операция “Израелски мечове”, насочена към неутрализиране на “Хамас” и гарантиране на безопасността и сигурността на израелския народ с всички негови етнически и религиозни групи, а също така и на целия регион. В текста на документа се казва, че операция “Израелски мечове” представлява неизбежен и необходим реципрочен отговор на защита на живота и достойнството на израелците и правото на съществуването на самата държава Израел. Същевременно в декларацията се отчита, че в Газа живеят над 2 млн. палестинци, които също са заложници на деспотизма на “Хамас” и биват използвани като жив човешки щит. В нея се припомня и случаят с терориста самоубиец на летище “Сарафово” от 2012 г., като се посочва, че организация – сродна на “Хамас” – е извършила безмилостен терористичен акт на територията на България, като редом с израелските граждани е бил убит и българският гражданин Мустафа Кьосев.

Текстовете на двете декларации бяха приети по време на заседание на комисията по външна политика на парламента, провело се след процедурата по гласуването на вота на недоверие към парламента – по време на дадената почивка.

В знак на несъгласие с бързото приемане на двете декларации, депутатите от “Възраждане” излязоха от залата и дадоха специално изявление пред медиите. Според лидера на партията Костадин Костадинов двата документа не са обсъждани и на негов въпрос какво налага спешното им приемане, той не получил отговор.

Костадинов бе категоричен, че когато става въпрос за декларации, свързани с война, практиката е съвсем различна. Той даде пример с войната в Украйна – тогава, буквално в рамките на няколко часа, бил свикан председателски съвет и на него участниците обсъдили ситуацията и взели решение да се направи обща декларация, която да се опита да обедини и мнозинството, и опозицията в парламента около един текст.

Тогава текстът на декларацията бил гласуван, след като на председателския съвет, с участието на всички парламентарни групи, били разгледани три варианта.

Сега, по думите на Костадинов, ситуацията е не по-малко опасна, макар и не толкова близка до българската граница, като войната в Близкия изток, например, но затова нямало председателски съвет и никой не си направил труда да ангажира ръководството на парламентарните групи с обсъждането на текстовете на декларациите. Костадинов обърна внимание, че вчера е имало председателски съвет, но на него никой не обявил, че ще се предлагат декларации.

По думите на лидера на “Възраждане” двете декларации са написани в изключително лаишки тон, който създава впечатлението, че те са по-скоро някакъв продукт на политически пиар от страна на ПП-ДБ, отколкото държавна, отговорна декларация.

“Това е изключително опасно, защото международното положение в момента е изключително изострено и дипломацията и външната политика не търпят подобни лаишки изцепки. България не е гумен печат, с който да се подпечатват написани някъде другаде декларации, защото аз се съмнявам в авторството на тези текстове, тъй като не виждам в тях да прозира българската гледна точка”, предупреди Костадинов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст