ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тъжна работа – каквато ни опозицията, такива ни и управляващите!

Парламент нов гласуване вот на недоверие

За мнозина картинката би трябвало да е точно обратната. Аргументът в тази посока е железен – колкото по-силно е едно управление, толкоз по-безпомощна и беззъба е опозицията му. С други думи – да си получават хората заплатите, да си редят „интимните“ бизнес пасианси и да вдигат шум колкото да съхранят електората си за следващите избори.

Поне стотина пъти досега сме цитирали крилатата фраза на Белински: „Да се разсъждава логично  и да се разсъждава вярно са две различни неща“. И то сме я цитирали по най-различни поводи. Като се започне от титаничния скандал „Куйович“ през пролетта на 2007 г. – „Чия филия намаза комисар Илия“ – заради който трябваше да хвърчат генералски и министърски глави, та се стигне до 11 август 2023 г., когато за пореден път пророкувахме, че „Парламентарната (не)коалиция продължава да си прави гаргара… с Брюксел“.

Адски интересно е какви събития лежат между тези две наши публикации, но това е тема на друг разговор. По-интересното е, че през „тези“ 16 години не си взехме ни една поука, която да ни предпази от

редовното настъпване на традиционната българска мотика.

За съжаление, и в нашия случай е валиден единствено… „Бръсначът на Окъм“. Принцип, според който (интерпретираме с цел разбираемост) „ако един проблем има десетки обяснения, човек трябва да избере най-простото. И то винаги е най-вярното“.

Същата работа и с вота на недоверие, поискан от политическите далтонисти на „Възраждане“ и подкрепен както от псевдолявата коалиция „БСП за България“, така и от свободно съчинената партия „Има такъв народ“.

В случая никой не трябва да ни се обижда, защото и едните, и другите, и третите не знаят изобщо къде и защо са. Или поне не им личи да знаят, след като робуват на такива…

тролски интернет тъпотии,

че чак е невероятно защо месечните им доходи са по пет-шест бона. Ако не и повече…

Като в сметката не се включват депутатските екстри и „хонорарите“ за въпросите по време на парламентарния контрол, които още през 90-те години на миналия век надхвърлиха 5000 долара на парче.

Официално, „сензацията“ вече не е никаква новина: (не)коалиционният кабинет пребори опозицията и преодоля първия вот на недоверие. За никого не е тайна и защо:

управляващата в момента сглобка,

съчленена по тежко корупционни, отцеругателски и майцепродавски причини – според „Възраждане“ и ИТН – са купили когото трябва и за колкото е нужно. Само и само да превърнат милата ни татковина в пустиня, годна единствено за буферен концлагер на Европа, за ново и бездънно сметище на ЕС или за „пушечно месо“ в утрешната война между |НАТО и Русия.

Ако някой си мисли, че разтягаме локуми, щото няма какво друго да правим – малко подробности около искането за вота на недоверие.

Първо – инициатори и автори на „съчинението“, познато като мотиви, са парламентарните лидери на „Възраждане“. Депутатите от БСП-то и ИТН-то просто са идеологически патерици и част от кръга по интереси.

Второ – идеолозите на мотивите, заради които Костадинов и компания са сложили подписи под проекторешението, тежко са се объркали… по същество. В смисъл такъв, че

те са преписали едни данни от синдикалните статистики

без изобщо да проверят какво точно пише в отчетите на тъй страстно защитаваните от тях  въглищни мини и централи.

Цитираме „съответната“ част от мотивите, с които опозицията иска оставката на правителството:

„Социалният ефект ще бъде катастрофален (съгласно образеца на териториалните планове за справедлив преход), защото намаляването на добива от “Мини Марица изток” и респективно производството на електроенергия от ТЕЦ с над 40% през 2025 г., ще остави без работа най-малко 14 000 души, а затварянето на въглищните централи ще остави без работа още над 37 000 души в област Стара Загора.

Общо за периода от 2023 г. до 2038 г. област Стара Загора ще загуби 51 000 работни места, което е над 53% от всички работни места в областта, а непряко засегнатите членове на семействата ще са повече от 146 000, което е над 45% от населението в област Стара Загора…“.

А сега… Ами няма сега.

Вадим последните годишни доклади на за дейността на уж нарочените за закриване националности и… директно падаме от коня. Според тях

в „Мини Марица Изток“ ЕАД работят 6676 души,

а в „ТЕЦ Марица Изток 2“ – 2296 души. Вярно, данните за мините са от 2021 г., а за ТЕЦ-а – за 2022 г., но… какво да се прави – за разлика от частния бизнес, държавната администрация и нейните „предприемачи“ могат да подават каквото си искат когато им хрумне.

Същата работа е и с финансовите потоци, които се стичат в джобовете ни покрай буците с кюмюр. Данните са от Търговския регистър, но са обобщени от анализаторите на информационните платформи „Сиела“, „АПИС“, „Папагал“ и т.н. Цитираме само най-важното:

За 2021 г. „Мини Марица – Изток“ ЕАД декларира 628.684  млн. лв. приходи от оперативна дейност, но отчита…  17. 089 млн. лв. текуща загуба.

За същия период, другият окайван титан на националната сигурност – „Тец Марица Изток 2“ ЕАД, бележи още по-трагични резултати:

приходи от оперативна дейност – 1.353 млр.д. лв.,

текуща загуба – 137.426 млн. лева.

Как го беше казал поета? Чети, говедарче, чети! То сляпото окато прави…

Туй с четенето обаче се оказва много сложна работа. Не само за ученици и студенти, но и за висшия управленски кадър на републиката. Защото всички рецитират едно и също, но нито някой казва кой го е писал, нито кой му го е дал и с какви цели. И най-важното – кога.

Ако има световна конспирация и за едните тя е свързана с посолството на САЩ, а за другите – с посолството на Русия, крайно време е т. нар. редови български данъкоплатец да престане да вярва на тия глупости. Защото, ако Вашингтон иска да съсипе българската енергетика, дали щеше да си напазарува два ТЕЦ-а насред Маришкия басейн? И да протегне „хищни пръсти“ към АЕЦ „Козлодуй“?

Колкото за другите – тяхната работа също е ясна, само че по славянски: да хванем три-четири вагона с маймуни като изразходваме най-много една-две шепи трици. Или казано по друг начин – ако Москва искаше да ни загроби чрез АЕЦ „Белене“, тази централа щеше да заработи още преди 20 години. Че и хранилища за твърди и меки радиоактивни отпадъци щяхме да си имаме за следващите 100-200 години…

Истината е, че ние сме си виновни. И тогава, и сега. Защото целта е да гушнем поредните европейски милиарди, имитирайки някаква дейност.

Така, както 45 години имитирахме верноподаничество към СССР, докато на Запад си правехме каквото си искаме. Срещу заплащане на Изток, естествено – било в натура, било в обем.

Същото е и сега. Рекъл Брюксел – гоним  нулев въглероден отпечатък. И ние… хукваме като малоумни да ограничаваме, съкращаваме, заместваме и т.н. Вместо да помислим и да решим проблема радикално, но рационално и в наша полза. Тоест – разработваме промишлена технология, чрез която да улавяме въглеродния двуокис (така си е на български, няма да ни обърнете езика), преработваме го и печелим от промишлени диаманти, графен, графит и т.н.

Ако не успеем, спокойно можем да си купим патенти от „едни“ стартъп-и, чиято история беше излъчена даже в ефира на БНТ.

Е, и в съответния регистър на Патентното ведомство може да бъде открита полезна информация…

Ама като няма наистина кой да чете?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст