ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023

Методическите указания за работата на секционните избирателни комисии са приети от Централната избирателна комисия (ЦИК). Те са различни за секциите, в които ще има само хартиени бюлетини и за тези, в които ще бъде има и машина за гласуване.

“Тези методически указания са съобразени с измененията на Изборния кодекс от края на миналата година, свързани с машинното гласуване. Те са съобразени и с новия вариант на протоколите на секционните избирателни комисии, съгласно които членовете на секционните избирателни комисии няма да сумират данните от хартиените бюлетини и данните от бюлетините за машинно гласуване”, поясни заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов, цитиран от БНР.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова се надява членовете на секционните комисии да се запознаят с указанията за работа. В тях са описани действията на членовете на секционни комисии от получаването на изборните материали до тяхното предаване в общинските избирателни комисии и преброяването на резултата: “И да се надяваме, че всички секционни избирателни комисии ще си ги прочетат поне по веднъж и ще ги изпълняват”, каза тя.

Методическите указания ще бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст