ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Асен Василев е оптимист, че през 2025 г. България ще влезе в еврозоната

Министерство на финансите Асен Василев

Една голяма част от разговорите, които имахме тук, бяха свързани с приемането на еврото у нас. Това заяви в интервю за БТА министърът на финансите Асен Василев в кулоарите на провеждащата се Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш. Той изрази оптимизъм за това, че България ще стане част от еврозоната на 1 януари 2025 година.

Законопроектът за еврото е готов, обяви министър Василев. Но трябва да има потвърждение за влизането ни в еврозоната на 1 януари 2025 г., за да има смисъл да се придвижи проектозаконът. Той е чисто технически – в него се казва, че се сменят един числа по всичките закони от левове в евро, посочи министър Асен Василев. Така беше направено и в Хърватска, и това е моментът, в който се приема окончателният законопроект, който въвежда еврото в страната.

Финансовият министър посочи още, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 на сто.

Министър Василев отбелязва, че до края на тази година и във връзка със закона за бюджета се очаква страната ни да излезе на международните пазари с емисия дълг. Относно конкретния размер на бъдещия дълг Асен Василев посочи, че Министерството на финансите “не коментира детайли по емисиите, които са планирани”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст