ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ може да затегнат ограниченията върху достъпа на Китай до чипове и технологии

производство на чипове

Американските власти обмислят варианти за затваряне на съществуващите вратички за китайски компании, които се опитват да получат достъп до американски чипове и технологии. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Миналата година САЩ въведоха мащабни експортни ограничения върху доставките на високотехнологични чипове и оборудване за тяхното производство в Китай. Тези ограничения обаче оставиха някои вратички за заобикаляне на забраните. По-специално, ограниченията не се прилагат за чуждестранни клонове на китайски компании, което улеснява транспортирането им до Китай или организирането на отдалечен достъп до тях за потребители от Китай. Агенция Ройтерс съобщи през лятото, че чипове, забранени за продажба на китайци, лесно могат да бъдат закупени в самия Китай.

През лятото САЩ наредиха на производители на чипове като Nvidia и AMD да ограничат доставките на чипове с изкуствен интелект (AI) за Близкия изток. Очаква се сега американските власти да разширят ограниченията за всички компании, работещи на пазара.

Остава още една вратичка: китайците биха могли лесно да минат, без да внасят чипове и технологии, като просто използват американски облачни доставчици като Amazon Web Services, които предоставят на своите потребители достъп до същите възможности на AI. „Китайските граждани имат законен достъп до същите чипове отвсякъде. Няма правила за получаване на такъв достъп“, казва експертът Тимъти Фийст от Центъра за нова американска сигурност. Въпреки това, според източници на агенцията, служители на администрацията на Байдън се опитват да намерят начин да затворят тази вратичка.

Представители на Министерството на търговията на САЩ отказаха да коментират информацията на Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст