ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Австралия издигат най-високата дървена кула

В Западна Австралия скоро може да се появи най-високата дървена кула в света, съобщава СиЕнЕн. Властите в Пърт дадоха зелена светлина на плановете за изграждане на “хибридна” кула с височина 191.2 метра, изградена от масивна дървесина.
Предложението за проекта бе одобрено от организацията “Metro Inner-South Joint Development Assessment Panel” (JDAP) със седалище в Пърт. Зад идеята стои Grange Development. Компанията ще изгради небостъргач, наречен сградата C6, която ще се издига почти два пъти по-високо от досегашния рекордьор.
Разработчиците твърдят, че 42% от бъдещата кула ще бъдат изградени от дървен материал, а колоните и ядрото ще бъдат изработени от стоманобетон.
Когато бъде завършена, тази кула ще надмине най-високата в света дървено-бетонна хибридна сграда – кулата Ascent в Милуоки, Уисконсин, която е на 25 етажа и с височина 86 метра, по данни на Съвета за високи сгради и градски местообитания.

Планираната сега структура, която ще е разположена на улица “Чарлз” в Южен Пърт, ще бъде по-висока и от друга хибридна дървена сграда, наречена Atlassian в Сидни, която също ще е по-висока от Ascent, но все още не е завършена.
Подобно на Atlassian, предложената кула C6 ще комбинира греди от ламиниран дървен материал със стоманен екзоскелет, който ще поддържа конструкцията.
Според Grange Development 50-етажната кула ще бъде с повече от 200 апартамента и ще бъде първата жилищна сграда в Западна Австралия с отрицателни въглеродни емисии.
“Замисълът на C6 е ясен – да насочим общественото внимание към по-осъзнато отношение към климатичните промени”- заяви директорът на Grange Development Джеймс Дибъл в прессъобщение.

За изграждането на кулата ще бъдат използвани 7 400 кубически метра дървен материал, добит от 600 дървета.
“Не можем да отглеждаме бетон”, посочва Дибъл в предложението, представено пред властите в Пърт, като нарича плана “нов проект с отворени източници, който използва хибридна строителна методология за компенсиране на въглеродните емисии в рамките на застроената ни среда, тъй като строителството е най-голямата причина за изменението на климата”.
Дибъл уточнява, че С6 е ясно заявление – нас наистина ни е грижа – както за жилищната криза, така и за климатичната – за която правим твърде малко като индустрия.
Освен дървен материал при проекта ще има и други екологични елементи като градина на покрива, градска ферма и достъп на жителите до 80 нови електрически автомобили Tesla Model 3.
Филип Олдфийлд, доцент по архитектура в Университета на Нов Южен Уелс, заявява пред CNN, че проектът има силни екологични качества.
“Обикновено строим високи сгради от стомана и бетон. Производството на цимент е отговорно за 8% от всички емисии на CO2. Така, заменяйки бетона и стоманата с биоматериал като дървесината, ще намалим значително въздействието на сградата върху околната среда”, обяснява Олдфийлд.
Той обаче е скептичен по отношение на твърденията на строителя, че сградата е въглеродно негативна.

“Единствената възможност за въглеродна отрицателност е, ако сградата съдържа повече въглерод в дървения материал, отколкото се отделя от другите материали. Това вероятно е възможно, но винаги ще бъде временно”, смята Олдфийлд.
Въпреки това той е оптимист по отношение на нарастващото използване на дървен материал в строителството.
“Като цяло смятам, че това е голяма стъпка напред”, подчертава той и добавя, че трябва да строим много повече сгради от дървен материал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст