ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европа е залята с газ, но ще има ли достатъчно гориво в ЕС по време на подготовката за зимата?

природен газ

Цените на природния газ в Европа продължиха да растат на фона на конфликта в Близкия изток. В резултат на търговията в петък борсовата цена на синьото гориво надхвърли 600 долара за хиляда кубически метра. Преди това рязък скок в цените настъпи след обявяването на извънредна пресконференция от финландското правителство на изтичане на газопровода Balticconnector. Тогава котировките се повишиха с 14 на сто.

Сега основният поток от гориво за Европейския съюз идва от Норвегия. Освен това страните от ЕС получават LNG от САЩ, Африка и Близкия изток.  Европа е залята от газ, времето е топло сега.

Може ли ЕС обаче да се сблъска с недостиг на гориво, докато се подготвя за зимата? Някои анализатори смятат, че такъв проблем няма да възникне.

Подготовката за зимата включва три фактора. Първият е запълването на подземните газохранилища. Те се справиха перфектно с това. Нивото на запълване вече е повече от 97 процента. И все още има шанс да се увеличат още малко резервите, като е възможно да се стигне и до 98 процента. А това е много добър показател. 

Вторият фактор е осигуряването на устойчив внос. Тук ситуацията е малко по-сложна. През есенно-зимния период доставките от Норвегия ще бъдат стабилни. Много доставчици на LNG обаче избират Азия вместо Европа. През септември всъщност се наблюдаваше най-ниското ниво на доставки на LNG от февруари 2022 година. Но най-вероятно през отоплителния сезон доставките на втечнен природен газ ще бъдат възстановени отново.

Третият фактор е търсенето, което спадна доста активно в периода от януари до август. Очаква се търсенето да е по-високо, защото явно няма да има толкова необичайно топло време като през 2022 година. Като цяло, ако трябва да се обобщи, ЕС и Великобритания са се подготвили доста надеждно за зимния период. Няма рискове или възникване на физически недостиг на природен газ, посочват анализаторите.

Европейският съюз все още получава тръбопроводен газ от Русия през “Турски поток” и Украйна. Вярно и това, че тук говорим за една четвърт от предишните обеми.

След спиране на изпомпването през “Северен поток” и последвалите експлозии на газопроводи, руските власти прогнозираха ужасни последици за ЕС през миналата зима. Тогава ръководителят на “Газпром” Алексей Милер не изключи борсовите цени на синьото гориво да достигнат 4 хиляди долара за хиляда кубически метра. Но благодарение на топлото време и алтернативните доставчици, ЕС премина през зимата с рекордни запаси на склад.

Не е сигурно обаче как ще се развият събитията тази зима. Погрешно е да се твърди, че спадът в доставките на руски газ не е засегнал региона по никакъв начин, казват други енергийни експерти. „Малко хора се съмняваха, че Европа има достатъчно енергия за комунални услуги. Но обратната страна е намаляването на потреблението на енергия в индустрията. По-високите цени обаче влияят и върху деиндустриализацията на Стария континент, което се превръща в процес на загуба на частична конкурентоспособност в сравнение с онези страни, където ситуацията с енергията е по-добра, по-специално с Китай, Съединените американски щати, където се мести част от производството.

Това е един доста сериозен процес и проблем. Плюс необходимостта да се предоставят субсидии за населението, за собствена индустрия, да се изкупуват предприятия с дългове, както например в случая с германската компания Uniper, това е обща цена от около 1 трилион евро. А опитите за създаване на химическо и металургично производство без увеличаване на покупките на природен газ са невъзможни.

От друга страна, може да има и различни ексцесии, свързани с проблеми с конкретен доставчик на природен газ. Сега това се обсъжда в контекста, разбира се, на възможна ескалация на близкоизточния конфликт.  Този район не е голям играч на пазара на синьо гориво, но потенциално, ако се включат и други страни в конфликта между Израел и Хамас, може да повлияе върху веригите на доставки. Това вероятно е един от аргументите търговците в Европа сега да увеличават цената на газовите фючърси.

На 12 октомври емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, за да обсъдят нова сделка за доставки на газ за Германия. Politico отбелязва, че членовете на управляващата коалиция са критикували Шолц за плановете за енергийно партньорство със страна, която се смята за основен спонсор на палестинската групировка Хамас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст