ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАП възстанови достъпа си до офшорните зони

НАП сграда, нелогично високи материални запаси доходи

От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели официално потвърдиха, че достъпа на НАП до автоматичния международен обмен, отново е възстановен. Това ще позволи на българската приходна агенция да черпи информация и да участва в обмена на данни.

В Глобалния форум (ГФ) членуват 168 държави и техните национални агенции по приходите. България  ще може да получава информация от близо 110 юрисдикции от ЕС и от целия свят. Включително и такива, намиращи се в офшорни зони. Тоест – ако сте скрили сметки в някой офшорен „рай“ или се каните да го сторите, по-добре помислете отново. По-добрият вариант е да се обърнете към данъчен адвокат, който да ви консултира възможно ли е и как да облекчите данъчното бреме за фирмата или бизнеса ви. Това важи, както за български юридически лица, така и за чуждестранни корпорации. Съществуват редица легални варианти, за чието съществуване най-вероятно дори не подозирате, коментират от адвокатска кантора Христо Василев.

До това развитие се стигна след няколко поредни високи оценки за НАП от проверяващите през последните 4 години. В последния доклад от 2023 г. експертите от ГФ, потвърдиха напредъка на българската приходна агенция. Отчетен беше напредъка по отношение на начина на работа на НАП. Налице са засилване на мерките и контрола на информационната, и уеб сигурност. Преди повече от 4 години достъпа на НАП беше спрян заради неоторизиран достъп.

Изпълнителният директор на НАП, Румен Спецов, сподели, че за тези 4 години от 2019 до сега, агенцията е създала изцяло нова структура. Извършен е цялостен “ъпгрейд” на вътрешните процедури  и правила за сигурност, касаещи достъпа до информация и споделянето й в мрежата. Обособили са се специални зони за работа с информацията идваща от автоматизирания обмен.

Спецов се похвали, че вече е създадена политика и модел за действие при инциденти с киберсигурността. Служителите се обучават, както индивидуално, така и в екипи, как по-добре да опазват ценната информация, до която имат достъп. Процесите по опазване на киберсигурността в Агенцията ежедневно търпят развитие и се подобряват, каза още Спецов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст