ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани

В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на „Хамас“ срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви. Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство, отприщиха вълна от гняв и възмущение в целия свят. Това каза президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир.

Искам да изкажа своите искрени съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, които са загубили близки и приятели в този безпрецедентен по жестокостта си акт. Искам да изразя своята искрена надежда, че гражданите взети за заложници ще се завърнат възможно най-скоро живи и здрави. Знаем, че това е изключително трудно, но мисля, че за това сме събрани всички днес тук.

България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани. Винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и непоколебим начин тероризма във всичките му форми. Терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани по какъвто и да било начин и за каквато и да била политическа кауза. Напротив, на тероризма следва да се дава систематичен и безкомпромисен отпор, отбеляза Радев.

Нашата пълна солидарност и съпричастност с Израел се вписва в контекста на здравите исторически връзки между българския и еврейския народ. България и българският народ вече са показали, че ние сме нетърпими срещу погазването на най-голямата ценност на този свят – човешкият живот. Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 000 български евреи да попаднат в лагерите на смъртта. Този безпрецедентен акт на спасение ясно демонстрира силата, смелостта, волята и хуманизма на нашия народ, проявени в най-черните дни на човешката история. По същия начин и днес ние сме солидарни с жертвите на тероризма, насочен срещу мирните еврейски граждани, и сме солидарни с необходимостта от тяхната защита, посочи държавният глава.

Днес душите ни са покрусени от тази нечовешка жестокост и агресия. Заедно с това расте и убеждението, че насилието, отприщено от „Хамас“, не може да отвори вратата за постигане на устойчив и справедлив мир, който да води към зачитане на справедливите аспирации на двата народа, на желанието на народа на Израел и Палестина да живеят в мир и, разбира се, към стремежа на цялата международна общност, включително и България. Няма друг път към бъдещето, освен мира. А това иска обединените усилия на всички нас – хората, които вярваме, че животът е висшата човешка ценност. 

Затова аз вярвам, че нашата обща молитва, на всички нас, които вярваме в тази ценност, ще бъде чута, подчерта президентът Румен Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст