ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В момента България има една от най-сигурните граници в ЕС, заяви Йотова

Избори 2ри октомври 2022  Илиана Йотова

В момента България има една от най-сигурните граници в Европейския съюз. Това заяви пред репортери вицепрезидентът Илияна Йотова. “Вижте какво се случва в Италия, в Гърция”, добави тя.

Независимо от многото гласове на скептици у нас и навън спрямо приемането ни в Шенген, вицепрезидентът счита, че този път България ще се справи. “Разбира се, това не може да бъде само наша задача. Упрекът ми е към европейските институции, защото знаете, че пактът за миграция е блокиран – той не се движи, не е приет. Част от клаузите вътре не са изгодни за България, защото ще продължава да действа така нареченото Дъблинско споразумение“, посочи Йотова. Според нея това ни обрича да бъдем страна, която основно ще се грижи за хората, които ще стъпят за първи път на европейска територия.

“Свикването на Консултативен съвет ще бъде само по преценка на президента на страната. Той направи вече една много сериозна консултативна среща с министър-председателя, със заместник министър-председателя, със службите. Следим много внимателно всичко, което се развива като криза – и в Израел, и в Газа”, каза още вицепрезидентът.

По думите на Йотова вотът на недоверие към правителството е нормална парламентарна практика и добро поле да се развива дискусия.

В Националния дворец на културата вицепрезидентът открива форума „Платформа на Франкофонията, на многоезичието и на сътрудничеството в Европа“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст