ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мъж “превърза“ очите на статуята на Света София

света софия

Мъж се е опитал да сложи превръзка на очите на статуята на света София в центъра на столицата.

Сигналът за инцидента е подаден около 07.00 часа тази сутрин. Заради случилото се на място има полицейско присъствие.

От полицията уточниха, че се изясняват мотивите на мъжа, предаде БНР.

Инициативата за монумента е на тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски. Поставянето му е гласувано от Столичния общински съвет на 17 септември – Празника на София.

Автори на монумента са скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов. Постаментът е облицован с тъмен гранит и е съставен от призматична база (вис. 4 m), върху която стои 12-метров призматичен, ъглово ориентиран стоманобетонен пилон.

Самата статуя е над метростанция „Сердика“ и е с височина 8,08 м. Гледа на изток, към пл. Независимост, където се намират сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството.

След като фигурата в настоящия ѝ вид става ясна, православни християни изразяват възмущението си. Българската православна църква силно възнегодува да бъде свързвана с коя да е светица, защото фактически е еклектичен образ на нехристиянска богиня, допълнена с повече езически елементи, отколкото християнски.

В разрез с общинското решение фигурата да е на „Света София“, самият скулптор потвърждава, че неговата София няма общо с християнството, заявявайки: „Този монумент принадлежи на София, а не на християнската църква. Символът е за всички столичани, независимо дали са мюсюлмани, евреи, будисти или с друга вяра.“

Стойността на монумента първоначално е 188 000 $, а с позлатяването, благоустройството на прилежащата площ и пр. към 2001 г. надхвърля незначително сумата от 200 000 $, които са изцяло платени от Столичната община.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст