ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гвоздейков обяви кога първият български хеликоптер за спешна помощ ще започне тестови полети

В средата на ноември първият хеликоптер за България ще слезе от поточната линия и ще започнат тестовите полети, след което машината ще прелети до София. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той посочва, че се е уверил на място в напредъка след посещение в Leonardo helicopters във Верджате, Италия, където сглобяването на хеликоптера е към края си. Министърът публикува и снимки на процеса на сглобяване на машината.

В България HEMS ще оперира с хеликоптери от най-високо поколение, увери той.

Хеликоптерът AW109 Trekker ще разполага с иновативната система автопилот за управление по четирите оси на движение (4-axis). Системата се внедрява за първи път в тези хеликоптери и позволява пилотирането в трудни условия да се извършва с висока степен на безопасност и прецизност при кацане, съобщава още Гвоздейков за техническите характеристики на машината, цитиран от БТА.

Ще положим максимум усилия до края на годината България да има лицензиран авиационен оператор със SPA.HEMS одобрение и регистриран първи хеликоптер, увери още той.

В края на септември изпълнителният директор на “България Хели Мед Сървиз” Димчо Добрев бе категоричен, че първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст