ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков категоричен – “Хамас” трябва да бъде изкоренена

Министър-председателят акад. Николай Денков коментира пред медиите ситуацията в Израел и темата с българските граждани в ивицата Газа.

Ясно е, че “Хамас” трябва да бъде изкоренена, тъй като тя носи терористичния заряд в себе си, но в същото време трябва да е ясно, че има невинни жители и трябва да се търси тяхното представителство и тяхната защита, за да може да се създаде устойчив мир. Това е в момента борбата – как да изчезне “Хамас”, за да може да се успокоят страстите и да се потърси устойчиво решение“, обясни той и добави, че няма връзка с част от гражданите, които са в ивицата Газа, което в момента пречи на акцията по тяхното изваждане.

От думите му стана ясно, че няма информация за колко души става въпрос, тъй като ситуацията там е доста нестабилна.

Денков обясни още, че няма как България да организира хуманитарен коридор, но участва много активно, като част от общите европейски усилия.

Премиерът засегна и темата с възможната бежанска вълна, която ни очаква вследствие на войната между “Хамас” и Израел. По негови думи единственото стабилно решение е защитата на външните граници, а според Денков България се справя добре в момента.

В Министерския съвет по-късно премиерът Николай Денков свиква Съвета по сигурност предвид сложната ситуация след избухването на войната между “Хамас” и Израел.

“Основната цел на тези срещи е да чуем актуална информация. Така че, ще чуем актуализираните доклади на службите и ако има нещо ново, тогава ще се търсят нови решения. За момента няма нова обезпокоителна информация”, обясни още Денков.

“Ние имаме дълбокото убеждение, че нашият регион – България и съседните страни трябва да работим заедно. Ние често показваме, че можем да бъде устойчиви на кризи, където другите държави имат стагнация. Смятаме, че този потенциал може да бъде много по-висок, затова трябва да развием нашите институции и да задълбочим доверието в международен план”, каза още премиерът, подчертавайки обаче, че до момента има една институция, която не се включва в този процес – Президентството. Това според него е разочароващо и би могло да бъде доста вредно, затова било редно да се търси диалог.

Във връзка със “сглобката”, която управлява България и участието на ДПС в нея, министър-председателят обясни, че изпълнява управленската програма и го интересува Народното събрание да приема законите. “Всеки, който подкрепя е добре дошъл, другите ми правят проблеми и това негативно усещане няма да помогне. Нашата програма е планирана за момента до края на 2024 г. с ясната заявка, че ако всичко върви добре, сме готови да продължим и напред. Другите партии – БСП, ИТН, „Възраждане”, в момента не предлагат нищо позитивно и причината е, че нямат позитивна алтернатива”, каза още Денков в защита на правителството.

Попитан дали в процесите на управление влияят авторитарно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът, санкционираният по глобалния закон “Магнитски” за корупция Делян Пеевски, премиерът отсече, че инициатива за редовно управление е била на “Продължаваме промяната – Демократична България”.

На въпрос от журналисти “изпран“ ли е народният представител от ДПС Делян Пеевски, който все по-често има публични изяви по различни теми, Николай Денков отговори: “Това трябва да го каже правосъдната система!”

“Последните години, благодарение на усилията на Асен Василев, външният дълг на България спрямо брутния вътрешен продукт продължава да спада. През последните две години – от 24% на 22%, така че финансовото министерство и правителството си вършат работата в това отношение”, коментира още Денков и добави, че този външен дълг е заложен в бюджета, който е гласуван от Народното събрание.

“Тези средства, които трябва да дойдат през дълга, са свързани основно със замяна на предишен дълг, който е взет през 2014 г., преди около 10 години. Просто изтича времето, в което трябва да бъде платен. Част от него ще се използва за финансиране на дефицита, който е под 3%”, посочи още Денков във връзка с критиките към фискалната политика на правителството, отправени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Във връзка с предстоящите местни избори премиерът заяви, че правителството полага необходимите усилия за тяхната подготовка. “Когато се подготвят избори, винаги има проблеми. Важното е тези проблеми да бъдат решени навреме. Има дискусии, свързани с машините, както на всички последни избори. Това, което зависи от правителството, ние го правим и помагаме на Централната избирателна комисия“, категоричен бе той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст