ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков: Има интерес от евентуални купувачи за “Лукойл”, но решението е на собственика

ИСАБ ISAB рафинерия лукойл италия

“Интерес по отношение на “Лукойл Нефтохим” се изразява вече от няколко месеца от различни страни”. Това каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Николай Денков. 

Министър-председателят отговори на журналистически въпрос, свързан с интервюто на финансовия министър Асен Василев пред “Файненшъл таймс”, в което Василев твърди, че “Лукойл Нефтохим” е в процес продажба. 

“Въпросът е доколко този интерес може да бъде завършен с покупка на рафинерията от друга фирма. За момента все още не е ясно. Интерес има, но решението дали ще бъде продадена или не рафинерията, зависи от собственика в момента “Лукойл България” и съответните потенциални купувачи”, разясни Денков. 

“Не бих искал да коментирам нищо повече, докато няма конкретика за истински намерения. Когато става дума за такъв голям актив, има доста етапи, преди да се стигне до успешна крайна сделка”, допълни още премиерът.

Рафинерията в Бургас има дерогация за още 1 година да преработва руски петрол, като междувременно трябва да диверсифицира доставките на суровината, за да продължи да работи. Българската държава прекрати и концесията на пристанище “Росенец”, на което суровината се разтоварва, и пое контрола по вноса. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст