ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Извършителят на атентата в Брюксел все още е на свобода

Александер Александър де Кро
Александър де Кро

Предполага се, че заподозреният е тунизийски произход, пребиваващ в Белгия незаконно, посочи премиерът Де Кро

Властите продължават издирването на мъжа, заподозрян за убийството на двама шведски граждани и раняването на трети човек в Брюксел при нападение, окачествено от белгийския премиер Александър де Кро като терористично, предаде ДПА.

“Вчера трима души излезли с намерението да отидат на един прекрасен футболен празник. Двама от тях загубиха живота си при жестока терористична атака”, каза Де Кро на пресконференция тази сутрин. “На техния живот беше сложен преждевременен край с изключителна жестокост.”

Предполага се, че заподозреният е мъж от тунизийски произход, пребиваващ в Белгия незаконно, посочи Де Кро.

“Извършителите са се насочили конкретно към шведските запалянковци, дошли в Брюксел за футболната среща на Червените дяволи”, каза премиерът, имайки предвид мача между националните отбори на Белгия и Швеция на стадион “Крал Бодуен” в Брюксел, която заради нападението беше прекъсната след първото полувреме при резултат 1-1.

“Терористите трябва да разберат, че никога няма да успеят в намерението си. Никога няма да успеят да подчинят нашите свободни общества. Със омразата и насилието си те показват единствено безсилие”, каза Де Кро. “Тероризмът никога няма да ни победи.”

Де Кро посочи, че полицейското присъствие в белгийската столица ще бъде засилено, след като Координационното звено за анализ на заплахи повиши степента опасност на 4 ниво, което означава, че има много сериозна заплаха.

Ще бъдат завишени мерките за сигурност и на редица деликатни места, особено на такива, свързани с шведската общност, каза той, а в останалата част на Белгия ще бъдат засилени проверките.

Де Кро призова всички в Брюксел към бдителност. Следобед Националният съвет за сигурност ще се събере на заседание, добави премиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст