ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел замрази сметки в криптовалути, за да блокира финансирането на Хамас

Израелските власти са разпоредели закриването на десетки сметки в криптовалути и са конфискували виртуални монети за милиони долари в хода на усилията си да прекъснат връзките между криптопазарите и Хамас след нападението на организацията срещу еврейската държава на 7 октомври. Добре иформираните с акцията лица са съобщили на “Файненшъл таймс”, че са били закрити над 100 сметки в “Бинанс” – най-голямата криптоборса в света. Властите са изискали също информация за други 200 сметки с криптовалути, повечето от които са в “Бинанс”. Криптоборсата е потвърдила, че е “блокирала малък брой сметки от лятото” и е добавила, че “съблюдава международно признатите правила за санкциите”. Тя е отказала по-детайлни коментари.

Правителства и регулаторни органи предупреждават от години, че терористични организации могат да се възползват от слабо регулирания криптопазар за получаване и превеждане на пари. Атаката срещу Израел, последвана от няколко усилия за набиране на средства чрез виртуалния пазар от Хамас и свързани с него субекти пък потвърди тези опасения.

“В този период на война криптовалутите са основен източник за финансиране на терора, защото други опции няма”, твърди Том Аександрович – изпълнителен директор на Националната израелска генерална кибердирекция. Той съобщава също, че “сумите (от криптосредства) са скочили сериозно след началото на атаката”.

На 16 октомври Tether Limited, чийто виртуални монети се използт масово за криптотърговия, обяви, че е замразила 32 адреса, съдържащи над 873 хил. щ. долара, които са били свързани с “тероризъм и военни действия” в Израел и Украйна. Множество съобщения в социалните медии през последната седмица пък са търсили дарения в дигитални пари за организации, свързани с Хамас, според документи на израелските власти.

Лица близки до израелските служби твърдят, че грубо 150 инициативи за дарения, имащи отношение към Хамас и други групи, са били идентифицирани от 7 октомври насам.

През миналата седмица израелската полиция пусна съобщение в социалните медии, че е замразила неуточнен брой сметки, използвани от Хамас за набиране на средства, без да споменава “Бинанс”. Американските финансови регулатори пък твърдят отдавна, че парите по сметки в борсата са били свързани с организацията. В заведено през март дело от Комисията за търговия на фючърсни контракти се посочва, че високопоставен мениджър на “Бинанс” е получавал информация “за трансакции на Хамас” през 2019-а. Служител на борсата по това време е казал на колегите си, че терористите обикновено изпращат “дребни суми”, защото “големите предполагат пране на пари”, пише още в съдебните документи. А друг се е шегувал, че някой “едва ли може да купи Калашинков с 600 долара”. “Бинанс” се закани да оспори делото.

Оторизираните органи в Израел следят още преди атаките криптосметките, за които подозират, че са свързани с финансиране на терористични акции, твърдят официални израелски представители. Лице с директни познания за санкциите на “Бинанс” и процедурите за спазване на изискванията, свидетелства, че е била изискана информация за “стотици” сметки на борсата. И че обемът в момента е много по-голям отколкото е бил преди 7 октомври. Служител на фирмата пък е казал, че “всеки път когато Хамас публикува адрес за дарения, компанията трябва да се върне назад и да открие всички потребители, пращали пари на тези адреси”.

Израелските власти разчитат също на сътрудничеството на обществеността за идентифициране и проследяване на подозрителни потоци от средства на криптопазара. Според Александрович доброволците са “изключитено важни” и умножават “с дузини” официалните средства.

През последните две години Израел е иззел милиони шекели в криптосметки, за които подозира, че са свързани с Хамас и с други паравоенни организации в Близкия изток. През август фирмата за анализи Elliptic е открила, че криптопортфейли, насочващи към множество подозрителни групи в Близкия изток, са контактували от време на време един с друг и че тези групировки са разчитали на същите крипоуслуги на борсата в опит да конвертират виртуалните монети в твърди валути.

Глобалните регулатори като Бордът за финансова стабилност работят по рамка за проследяване на финансирането на терористични акции с криптоактиви. А според Алексанрович “правителствата трябва да обърнат особено внимание на бързината, с която се развиват тахнологиите…защото терористите са умни и трябва да бъдат следени изкъсо”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст