ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Мицуи”: Светът няма достатъчно втечнен газ за енергиен преход

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Глобалното потребление на втечнен природен газ вероятно ще е по-силно от очакванията и сегашният набор от проекти няма да е достатъчен да го задоволи, твърди един от най-едрите японски търговци на горивото.

“Обявените проекти в световен мащаб все още не достигат, за да гарантират нужното предлагане за осъществяване на енергийния преход, който ще отнеме няколко десетилетия”, заяви Кеничи Хори – директор на японската търговска къща “Мицуи енд ко.” в интервю в Токио. Мнението на Хори се покрива с прогнозите на други основни износители, между които “Шеврон” и “Шел”, че синьото гориво ще играе дългосрочна роля в прехода към зелена енергия. Коментарите на японеца се появяват в момент на засилваща се конкуренция след инвазията на Русия в Украйна в хода на усилията на Европа да се освободи от зависимостта си от руското гориво и на развиващите се пазари да сключат дългосрочни сделки за суровината, за да предотвратят бъдещ недостиг.

“Мицуи” и други едри търговски къщи засилват активността си в търговията на суров петрол, природен газ и въглища. Компанията на легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет -“Бъркшър Хатауей”, увеличи през тази година дела си във фирмите след реализирания скок на печалбите в резултат на високите цени на суровините и слабата японска йена.

Държавите и фирмите търсят втечнен природен газ като по-чиста форма на изкопаеми горива, която може да намали отделяните емисии, но предлагането се оценява като недостатъчно до 2026-а когато по график трябва да влязат в експлоатация нови проекти. Глобалното търсене на втечнен природен газ се очаква да нараства с по 3.4% годишно в периода 2022-2026-а и да достигне 444 млн. тона, по сметки на агенция “Блумбърг”.

Разнообразяването на източниците на доставки вероятно ще се окаже изключително важно за Япония, смята Хори. И допълва, че има проекти в Съединените щати, Близкия изток и Африка. Той посочва също, че Катар, който търси купувачи за сериозното увеличение на производството на горивото, е “важен източник на втечнен природен газ” за по-нататъшната диверсификация на Япония.

Успоредно със синьото гориво, за “Мицуи” е важно да има няколко варианта за енергиен преход, включително възобновяема енергия, водород и амоняк. Неотдавна компанията оповести инвестиция в размер на 960 млрд. йени (6.4 млрд. щ. долара) в офшорен вятърен проект във водите на източното крайбрежие на Тайван и проучва възможностите за производство на синтетичен етанол, който се получава от водород и въглеродни емисии. Тези проекти ще оформят бъдещия фирмен портфейл, който се преориентира от традиционния енергиен бизнес към нисковъглеродната епоха, посочва Хори.

Около 20% от глобалните мениджъри на “Мицуи” са жени, но делът им в Япония е едва 8.5 процента. Целта на фирменото ръководство е да го повиши до 10% до 2025-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст